Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letné čítanie ´13

.lukáš Krivošík .názory

V posledných týždňoch som čítal pár zaujímavých kníh. Nie sú to nevyhnutne horúce novinky tohto leta, no zabavili i poučili. A tým pádom splnili účel.

Lukáš Krivošík

Jedna z mnohých vecí na tomto svete, ktoré ma fascinujú, je fenomén mesta. Obdivujem, ak má budova zaujímavú architektúru. No rád mám aj logiku usporiadania miest ako takých. Porovnávanie historických fotiek ulíc, ktoré poznám, so súčasnosťou. Študovanie modelov starovekých miest. Alebo kochanie sa architektonickými návrhmi budov, ktoré neboli nikdy postavené. – To sú také moje občasné úchylky.

V júli som paralelne čítal dve knihy, ktorých spoločným menovateľom je práve mesto, no inak sa líšia takmer vo všetkom. Prvá sa volá Triumph of the City (Triumf mesta) od harvardského profesora ekonómie Edwarda Glaesera. Keďže autor sa tu dotýka aj úpadku mesta Detroit, citoval som ho v nedávnom článku na túto tému. Dlhšia recenzia knihy z môjho pera sa dá nájsť zase na tomto mieste.

Glaeser sa zaoberá predovšetkým vzostupom, prípadným úpadkom, či znovuzrodením svetových metropol ako New York, Londýn, Tokio, Singapur, Detroit a Houston, no viaceré jeho lekcie sa hodia aj na menšie mestá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite