Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako zlyháva spoločenská zmluva

.lukáš Krivošík .názory

Nekvalitné verejné služby na Slovensku spôsobujú, že občania hľadajú spôsoby ako obísť platenie za ne. Štát následne vymýšľa stále komplikovanejšie schémy ako peniaze z ľudí predsa len vytiahnuť. Je to začarovaný kruh. Kde ho preťať?

Lukáš Krivošík

„Kašlem na to, najbližšie neplatím cestnú daň“, poznamenal taxikár, keď nás nadvihlo zo sedačiek po prejdení hrboľu na ceste. „To snáď ani nebol hrboľ, to bola pahorkatina.“ Nepomohlo ani, že pribrzdil. „Viete ako mi tieto nekvalitné cesty ničia nápravu, tlmiče...?“ Nasledovala niekoľkominútová prednáška o finančných nákladoch za opravy auta, ktoré mu však nikto nepreplatí. Na jeho rezolútne odhodlanie nezaplatiť cestnú daň som namietol, že sa predsa nemôže len tak dani vyhnúť. Štát si už nájde spôsoby ako z neho tie peniaze vytĺcť. „Tak sa s nimi budem súdiť. Viem o viacerých, čo vidia veci podobne ako ja.“ Nuž, veľa šťastia!

Na tomto mieste by sme mohli skončiť optimistickým odporúčaním ísť voliť v župných voľbách. Načrtnutý problém s cestami je práve parketou vyšších územných celkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite