Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ja som Pán, tvoj Boh...

.lukáš Krivošík .názory

Neveriaci ľudia väčšinou uznávajú univerzálnosť takých prikázaní Desatora ako Nezabiješ, či Nepokradneš. No môžu im niečo povedať aj tie prikázania, ktoré sa týkajú vzťahu človeka k Bohu, hoci v neho neveria?

Lukáš Krivošík

Desatoro v poslednej dobe rezonuje

Desať Božích prikázaní, v podobe projektu Slovenského národného divadla, sme rozoberali v poslednom čísle .týždňa ako tému. Desatoro v súčasnosti rezonuje aj cez rovnomennú poviedkovú zbierku desiatich slovenských autorov, ktorú vydal Slovart. Záujem o tisícročia staré prikázania teda neutícha ani v 21. storočí.

O Desatore veľa premýšľam. Je to dobrý liek na ilúzie o vlastnej samospravodlivosti. Človek má často dojem, že je vlastne celkom slušný. No potom si uvedomí o sebe trpkú pravdu, že niektoré (a vlastne každé) z prikázaní porušuje – aj keď nie priamo a prvoplánovo, celkom určite nejakým subtílnym spôsobom.

Kto by mal záujem o úvod do problematiky desiatich Božích prikázaní z duchovného hľadiska, veľmi fajn je kniha, ktorej autorom bol protestantský kazateľ Jozef Ondrej Markuš s názvom Mojžiš a Desatoro (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2003). No o inom som chcel...

Sklon človeka k zbožšťovaniu

Prikázania, ktoré Boh cez Mojžiša odovzdal Židom, často rešpektujú aj ľudia, sami seba označujúci za ateistov alebo agnostikov. Teda aspoň tie, ktoré sa týkajú vzťahov jednotlivca k iným ľuďom. No prikázania, ktoré sa týkajú vzťahu človeka k Bohu – a zvlášť to prvé – sú s ateistickým svetonázorom v priamom rozpore.

„Ja som Pán, tvoj Boh. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal.“ Na prvý pohľad nie je o čom. No aj toto prvé prikázanie poukazuje na čosi univerzálne platné o všetkých ľuďoch, čo pozýva k zamysleniu. Snáď každý z nás, nech už vyznávame akékoľvek krédo, máme hlbokú vnútornú tendenciu k zbožšťovaniu niečoho alebo niekoho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite