Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyskladaj si svoju armádu

.lukáš Krivošík .názory

Z moderných ozbrojených síl sa stali tak komplexné a finančne nákladné organizmy, že len niekoľko najbohatších štátov si bude môcť dovoliť udržiavať plné spektrum ich spôsobilostí.

Lukáš Krivošík

Stále drahšie, stále menej

Je rok 2050 a práve vypukla konvenčná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou, dvomi svetovými superveľmocami. Na oboch brehoch Tichého oceánu nastúpia dvaja piloti, každý do svojej jednej stíhačky (medzičasom) ôsmej generácie. Bojové lietadlá sa stali natoľko drahými, že ani najmocnejšie štáty sveta si nemôžu dovoliť viac ako jeden kus z tých najmodernejších. V kabíne sa vedomie pilotov napojí na umelú inteligenciu stroja. Vzlietnu proti sebe – jeden smerom na západ, kým druhý na východ, aby kdesi v strede Pacifiku zviedli za svoje krajiny boj o vzdušnú nadvládu v tomto konflikte. Ako dvaja pištoľníci na Divokom západe alebo dvaja samuraji, na výsledok zápasu ktorých čakajú s napätím zvyšky ich armád...

Je to samozrejme science-fiction. V skutočnosti nevieme, ako budú vyzerať ozbrojené sily v strede tohto storočia. Armády sa zrejme nezredukujú až k stavu, kedy budú závisieť len od jediného stroja, pretože na vedenie vojny potrebujete aj určitú kritickú hustotu zbraní. Úvodný scenár je akurát trochu do extrému dotiahnuté možné vyústenie dvoch trendov: Stúpajúcich cien za stále vyspelejšie zbraňové systémy a s tým súvisiaci pokles v počtoch kusov, ktoré si armády ešte môžu dovoliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite