Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako je to naozaj s dobiehaním Česka?

.lukáš Krivošík .názory

Pri príležitosti 96. výročia vzniku Československa sa roztrhlo vrece s článkami, ako sa Slováci konečne doťahujú ekonomicky na úroveň Čechov. No tento zápas si ešte bude vyžadovať výdrž v koncovke, pokiaľ má byť úspešný.

Lukáš Krivošík

Platy stále zaostávajú

Politici slovenského pôvodu ako Andrej Babiš či novozvolená primátorka Prahy Adriana Krnáčová dosahujú úspechy v českej politike, kým na Slovensku vychádzajú články ako v dnešných HN, že Čechom už konečne dýchame štatisticky na chrbát. Nedávno mal podobnú tému na obálke aj ekonomický týždenník Trend a píšu o tom aj ďalšie médiá.

Vďaka dlhodobo rýchlejšiemu hospodárskemu rastu sa Slovensko vyšvihlo zo 60 percent českej úrovne HDP na obyvateľa v roku 1993 na takmer rovnakú úroveň dnes. Podobné je to aj v hrubom národnom produkte.

V susednom Česku občas tiež vychádzajú podobné články. Správy o dobiehaní chudobnejšieho príbuzného v tamojších médiách majú akiste za úlohu okrem iného vytvoriť v českej spoločnosti pocit naliehavosti, ktorý by umožnil viac naštartovať ich rast reformami. – Pozrite, už nás dobiehajú aj Slováci, robme niečo so sebou. No český človek berie podobné informácie s rezervou. Príliš očividné je totiž pre neho naďalej zaostávanie Slovenska v „menej abstraktných“ ukazovateľoch, než je HDP či HNP.

Asi najhmatateľnejším indikátorom prosperity je náš čistý príjem v peňaženke. Ako si nedávno všimli analytici Poštovej banky, priemerná čistá mzda Slováka bola vlani 645 eur, kým Čech zarobil v čistom v priemere 740 eur (Maďar 536 eur, Poliak 619 eur a Rakúšan až 2 238 eur).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite