Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Božie mlyny demokracie

.lukáš Krivošík .názory

Na Slovensku si radi ťažkáme, ako nám tá ponovembrová demokracia funguje zle oproti krajinám so stáročnou tradíciou slobody. No v skutočnosti viacero príkladov za posledných 25 rokov naznačuje, že predsa len schopnosťou poučiť sa disponujeme.

Lukáš Krivošík

...melú pomaly, ale isto

Vo filme Vojna Charlieho Wilsona je pozoruhodná scénka, v ktorej Tom Hanks, hrajúci rovnomenného texaského kongresmana, spomína na svoje prvé dotyky s politikou. Keď mal Wilson trinásť rokov, jeho psa otrávil sused menom Charles Hazard primiešaním sklených črepov do jeho žrádla. Bola to pomsta zato, že mu zviera pošliapalo záhon. Wilsonov pes uhynul v ukrutných bolestiach na vnútorné krvácanie.

Keďže pán Hazard bol členom obecného zastupiteľstva, Wilson sa mu rozhodol vrátiť celú vec počas volieb. Rodinným autom zviezol k volebným miestnostiam postupne 96 ľudí, väčšinou černochov z chudobných štvrtí. Keď vystupovali, Wilson im povedal, že ich nechce ovplyvňovať, no mali by vedieť, že kandidát Hazard úmyselne otrávil jeho psa. Sused - travič tak napokon prehral voľby o šestnásť hlasov.

Charlie Wilson, ktorý bol skutočným politikom, podieľajúcim sa na porážke komunizmu, vo filme hovorí, že v ten deň, kedy ako tínedžer pomohol zosadiť z obecného zastupiteľstva suseda, čo otrávil jeho psa, si „zamiloval Ameriku“. No možno oveľa presnejšie by bolo, keby povedal, že si „zamiloval demokraciu“. Pri všetkej oprávnenej kritike tohto nedokonalého systému: Nemožno tvrdiť, že by neobsahoval mechanizmy korekcie, či spätnej väzby, ktoré voličom umožňujú poučiť sa a zjednať nápravu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite