Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sviatky nepokoja

.juraj Kušnierik .názory

Ako sa Vianoce stali "sviatkami pokoja" mi je záhadou. Ten betlehemský príbeh, ktorý si pripomíname, je totiž plný obáv, úzkosti, strachu, neistoty - a nepokoja.

Juraj Kušnierik

Začalo sa to Jozefovým zistením, že jeho manželka (v evanjeliách sa uvádza, že s ňou bol "zasnúbený", no išlo o záväzný, oficiálne spečatený vzťah, ktorý by sme dnes nazvali "manželstvo") čaká dieťa, no on celkom iste nie je jeho otec. To vtedy znamenalo trest smrti ukameňovaním, prípadne rýchly, diskrétny rozvod. Len anjelská intervencia tomu zabránila.

Potom tá bohorovnosť cisára Augusta, ktorý chce spočítať "celý svet" a uistiť sa tak, že je jeho pánom. Obyčajným ľuďom to neprináša nič než problémy - musia sa pešo, prípadne na osloch či ťavách trmácať do miest, z ktorých pochádzajú. Aj Jozef so svojou Máriou vo vysokom štádiu tehotenstva. A potom pôrod v maštali, kde o pohodlí a hygiene nemôže byť ani reči.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite