Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Váhostav, telenovela.

.juraj Kušnierik .názory

Chvíľu sa zdalo, že Váhostav je ekonomický problém, potom to vyzeralo na politický thriler, v posledných hodinách sa to mení na ľahkú telenovelu, ovšem s vážnymi dôsledkami.

Juraj Kušnierik

Nikdy som nebol divákom telenoviel, nakoľko sa mi zdalo, že sú príliš umelé, neskutočné, odtrhnuté od života. Za posledných 24 hodín začínam - opatrne - svoj názor meniť. Čítam, pozerám sa, počúvam, opäť čítam a neverím vlastným zmyslom: telenovela, inscenovaná okolo nás prekonáva (skoro) všetko, čo televízie zvyknú vysielať vo večernom prajmtajme.

Najprv sme bližšie spoznali tajomného antihrdinu. Má temnú minulosť spojenú s komunistickými tajnými službami (v Amerike!), v postkomunistickom svete pláva ako šťuka v rybníku, vytvorí si impérium siahajúce od harvardských fondov a výstavby diaľníc, cez rekonštrukciu Hradu, prestavbu zimného štadióna (pri ktorom sa zrazu objavil aj jeho hotel) a továreň na plasty až k hokeju a cezeň (a cez sovietsku ligu, do ktorej svoj team vtiahol) ktovie kde.

Antihrdina je majster: vie na čom zarobiť, konexiami si vie nakloniť politikov a vďaka ním sa nechá sponzorovať obyvateľmi celej krajiny, dokáže ich (politikov) presvedčiť o tom, že prestrelené kalkulácie na stavbu diaľnic sú v poriadku, keď naopak jeho firma cenu podlezie vediac, že si ju nakoniec zvýši, podarí sa mu (s pomocou tých istých politikov) vytvoriť pocit, že nie je - ako by sa na prvý aj druhý pohľad zdalo - podvodníkom, ale obeťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite