Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odsúdili Mečiarovho kšeftára

.marek Vagovič .názory

„Keď som v roku 2007 otvoril kauzu Veľký Slavkov, intuitívne som cítil, že Vladimír Mečiar ju politicky nerozchodí. To, že jeho človek skončí pre kšefty s pozemkami na súde, by mi však nenapadlo."

Marek Vagovič

Pamätám si to, akoby to bolo dnes: niekedy na jar 2007 za mnou prišiel jeden kolega v denníku SME, kde som vtedy pracoval, a ukázal mi zmluvy medzi niektorými reštituentmi a Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Už na prvý pohľad pôsobili škandalózne, keďže ľudia, ktorí pochádzali z južného a východného Slovenska, dostali lukratívnu pôdu vo Vysokých Tatrách. Firmy, ktorým ju obratom predali, mi však nič nehovorili, ani som ich nedokázal spojiť s konkrétnymi politikmi.

.maštaľ a darebák
Napriek tomu som sa do tej kauzy pustil, pričom od začiatku som mal plnú podporu vtedajšieho šéfredaktora SME Matúša Kostolného. V priebehu niekoľkých mesiacov sme zverejnili aj niekoľko ďalších zmlúv, pátrali po súvislostiach a systematicky overovali každý detail. Dlho sa však nič nedialo, až kým som nenarazil na ľudí Vladimíra Mečiara. Keď sa mi podarilo preukázať, že aj oni sa cez reštituentov dostali k cenným pozemkom vo Veľkom Slavkove, zobudil sa aj vtedajší premiér Robert Fico (Smer).

Okamžite po zverejnení článku udrel na Mečiara, takže z toho bola vážna koaličná kríza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite