už pred štyrmi rokmi nás začali strašiť tým, že v roku 2030 hrozí ľudstvu strašná katastrofa! Nebude čokoláda! Podľa dvoch najväčších producentov čokolády, ktorí túto správu vtedy vypustili, je to v tom, že za rok zjeme oveľa viac čokolády, ako sa stihne dopestovať kakaa. Spôsobuje to čoraz väčšia obľuba vysokopercentných horkých čokolád, ale tiež celkovo rastúci dopyt v Číne a klesajúca produkcia na Pobreží Slonoviny a Ghane, kde sa dopestuje až 70 percent svetového objemu.
Teraz sa objavila ďalšia správa, tentoraz strašia vedci z Kalifornskej univerzity, na vine je okrem pažravých čokoholikov aj globálne otepľovanie. Dátum je posunutý o desať rokov ďalej, a to mi dáva nádej, že ani s koncom čokolády to nebude také žeravé a definitívne, ako so všetkými doteraz ohlasovanými katastrofami.
„Omylom pesimistov je tendencia všetko extrapolovať.“
Pesimistické strašenie koncom sveta, prosperity, alebo aspoň vyčerpaním zásob je ľuďom vlastné odjakživa.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.