Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naozaj polícia nemôže odpočúvať súkromné rozhovory?

.eugen Korda .názory

Väčšina slovenských občanov nemá ani poňatie o existencii spoločenského klubu Ravenite. Bol to taliansky klub a bar v štvrti Malé Taliansko v New Yorku, oblasti kedysi známej pre svoju veľkú koncentráciu talianskych Američanov.

Eugen Korda

tento klub využívala mafia ako svoje kriminálne veliteľstvo. Okolo roku 1990 sa Federálny úrad pre vyšetrovanie(FBI) dokázal infiltrovať do mafie pomocou tajného elektronického sledovania. Jej hlava, John Gotti, užíval byt nad spoločenským klubom. FBI následne nainštalovala diktafóny a ďalšie odposluchy vnútri jeho bytu. Nahrávky z tajných stretnutí mafie v tomto byte nakoniec boli použité v súde proti nemu. Odsúdili ho na doživotie. Mimochodom, aj preto, že na získaných nahrávkach nariaďoval vraždy jemu nepohodlných ľudí. 

„Zbytočne sa teraz páni ,lovci‘ oháňajú porušovaním súkromných rozhovorov. Polícia neurobila na rozdiel od nich nič nezákonné.“

Je celkom nepochybné, že k odpočúvaniu mohla FBI pristúpiť len po schválení súdom. Jednoducho mali vážne podozrenie, že sa v tomto byte odohrávajú rozhovory, ktoré by mohli viesť k jeho obvineniu a odsúdeniu, a to stačilo na to, aby im sudca povolil takýto zásah do súkromia. FBI teda v záujme likvidácie zločinu vstúpila do súkromných priestorov hlavy mafie a nikto sa nespochybňoval fakt, že odpočúvala súkromné rozhovory.  John Gotti bol v roku 2002 odsúdený na doživotie bez možnosti prepustenia, hlavne vďaka týmto nahrávkam. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite