Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eugen Korda: Otrávený štát a jeho národ treba zachrániť

.eugen Korda .názory

Nie som historik a moje úvahy sa asi mnohým budú zdať príliš zjednodušené, možno detinské, či dokonca hlúpe. Čas ukáže.

Eugen Korda

keď sa dvaja diktátori Stalin a Hitler rozhodli, že spoločne napadnú Poľsko, tak v podstate odštartovali najväčšiu vojnu v dejinách ľudstva. Rozšírila sa ako stepný požiar po celej planéte. Zjednodušene povedané – proti sebe v nej stáli sily zla a sily dobra. Totalitné režimy  Nemecka, Talianska a Japonska bojovali o svetovú nadvládu. Demokratické štáty sa spojili, aby túto hrozbu porazili. Za spojenca si boli nútené pribrať aj totalitný Zväz sovietskych socialistických republík, ktorý najprv vojnu spolu s Hitlerom rozpútal a potom musel bojovať o holé prežitie. 

Sily zla boli porazené, ale nie celkom. Medzi víťazmi sa totiž ocitol aj totalitný Stalinov štát. Nemecko (teda jeho časť), Taliansko a Japonsko sa ocitli pod vplyvom USA, Veľkej Británie a Francúzka. 

„Dnes je úplne jasné, že Rusko sa vôbec nezmenilo. Jeho apetít na požieranie menších štátov bol síce na niekoľko rokov prerušený rozpadom ZSSR, nakoniec sa však obnovil.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite