Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katar, futbal, krv a plyn

.marína Gálisová .názory

Tieto majstrovstvá sveta vo futbale vyvolali okrem nadšenia z futbalu ako krásnej hry aj smútok z okolností, čo majú od krásy ďaleko. Záverečná ceremónia to všetko zhrnula do bombastického divadla s bolestným podtónom.

Marína Gálisová

nijako som sa pri jej sledovaní nedokázala zbaviť dojmu, že tá pompa bola zaplatená ozaj pridraho: krvou. Mrazilo ma, keď slovenskí komentátori zdôrazňovali, za akú krátku dobu „ikonický štadión“, kde sa slávnostné uzavretie šampionátu odohrávalo, vyrástol, a keď nadšene zdôrazňovali, že v čase, keď FIFA pririekla šampionát Kataru, ešte nič také – ani štadión, ani okolité mesto – nestálo. Verím, že niektorým budovateľsky naladeným divákom pri obrazovkách azda i slza vyhŕkla a srdce zahralo etudu na tému úchvatnej efektívnosti autoritárskych režimov.

Možno keby sa hneď v ten večer bol robil na Slovensku prieskum, akú formu vlády našinci uprednostňujú, k bežnému dopytu po silnej ruke by pribudlo ešte nemálo percentuálnych bodov. Lenže autoritárske režimy majú aj svoje nepekné dôsledky, akurát skoro každý ich obdivovateľ je presvedčený, že na neho a jeho blízkych by nedopadli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite