Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda schválila zonáciu Veľkej Fatry

.sita .slovensko

Cieľom zonácie je zaistiť priaznivý stav biotopov európskeho i národného významu, a tiež abiotických javov.

Vláda schválila zonáciu Veľkej Fatry wikipedia Čierny kameň

vládny kabinet na dnešnom rokovaní schválil s pripomienkami zonáciu Veľkej Fatry. Bezzásahová zóna, kde bude platiť piaty stupeň ochrany, sa zväčší o viac ako 50 percent, a to z necelých 8-tisíc na viac ako 16-tisíc hektárov. Štvrtý stupeň ochrany bude platiť na území s výmerou bezmála 5,3-tisíca hektárov a tretí stupeň ochrany na viac ako 19-tisíc hektároch. Na necelých 56 hektároch bude v platnosti druhý stupeň ochrany. „V ochrannom pásme bude platiť druhý stupeň ochrany, s výnimkou 683,33 hektárov, ktoré sú súčasťou iných už vyhlásených chránených území, ich zón a ich ochranných pásem, na ktorých platí vyšší stupeň ochrany podľa osobitných predpisov (231,53 ha, v rámci ktorých platí piaty stupeň ochrany, 92,67 ha, na ktorých platí štvrtý stupeň ochrany a 359,13 ha, na ktorých platí tretí stupeň ochrany)," uvádza sa v schválenom materiáli. Zonáciou sa veľmi mierne zvýši výmera národného parku, a zároveň sa mierne zníži výmera ochranného pásma.

Ako ďalej uvádza materiál, cieľom zonácie je zaistiť priaznivý stav biotopov európskeho i národného významu, a tiež abiotických javov. „Predmetom ochrany sú tiež prirodzené procesy a prirodzený vývoj prírodných spoločenstiev nachádzajúcich sa na podstatnej časti národného parku,“ píše sa v materiáli. Zonácia by mala prispieť aj k eliminácii nedostatkov, ktoré uvádza žaloba Európskej komisie (EK) vo veci nedostatočnej ochrany biotopov hlucháňa hôrneho. „Veľká Fatra je súčasťou jadrovej populácie hlucháňa hôrneho na Slovensku a výmera (potencionálnych) biotopov tohto druhu v bezzásahovom režime by sa zonáciou zvýšila z 2 735,2572 ha na 3 401,265 ha,“ konštatuje materiál.

Medzi dôvody pre zonáciu patrí aj konanie EK voči Slovensku o porušení zmlúv vo vzťahu k územiam európskeho významu, v štádiu odôvodneného stanoviska. „Národný park Veľká Fatra sa po zonácii bude prekrývať s jedným územím európskeho významu, pre ktoré boli v dokumentácii ochrany prírody stanovené ciele ochrany, na ktoré nadväzujú opatrenia ochrany prírody,“ uvádza sa v materiáli.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite