Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda schválila obstaranie systémov protivzdušnej obrany za takmer 200 miliónov EUR

.tasr .slovensko

Ide o prvú etapu akvizície palebných prostriedkov protivzdušnej obrany.

Vláda schválila obstaranie systémov protivzdušnej obrany za takmer 200 miliónov EUR iai.co.il BARAK-MX

vláda schválila zámer Ministerstva obrany (MO) SR na obstaranie systémov protivzdušnej obrany (PVO). Nákupy sa budú realizovať formou medzivládnych dohôd. O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude rezort rokovať s Izraelom. Prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu by mohlo Slovensko kúpiť od Poľska. Zmluvy musí pred podpisom odobriť vláda. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur. 

Ide o prvú etapu akvizície palebných prostriedkov protivzdušnej obrany. „V prípade neuskutočnenia navrhovanej investície SR v rámci spôsobilosti protivzdušnej a protiraketovej obrany v horizonte troch až piatich rokov úplne stratí schopnosti palebných prostriedkov pozemných systémov protivzdušnej obrany,“ skonštatoval rezort. Súčasťou kontraktu bude uzatvorenie opcií na dodávky predmetných systémov v ďalších etapách príslušných projektov a zároveň na tvorbu potrebných zásob munície.

Ministerstvo tiež upozornilo, že vzhľadom na význam, rozsah a vysokú finančnú náročnosť projektu vyzbrojovania je na úspešnú realizáciu nevyhnutné zabezpečenie stabilného financovania v celom cykle obranného plánovania. Prípadné vyčlenenie nižšieho objemu finančných prostriedkov v jednotlivých rokoch by znamenalo posun reálnych dodávok.

O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude Slovensko rokovať s Izraelom. Za obstarávaciu cenu 128,1 milióna eur by sa mala obstarať súprava BARAK-MX v konfigurácii s pracoviskom riadenia paľby, novým streleckým radarom a tromi odpaľovacími zariadeniami schopnými niesť a odpáliť po osem rakiet vrátane prvotného balíka munície, podporných zariadení, automobilových nosičov, integrácie do systémov velenia a riadenia OS SR a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov. Na druhom mieste je druhá izraelská ponuka, nasleduje nemecká a francúzska ponuka.

Poľsko ponúklo Slovensku 36 prenosných kompletov protivzdušnej obrany Piorun vrátane prvotného balíka

munície a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, dokumentáciu, simulátory, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov za obstarávaciu cenu 65,88 milióna eur. Po Poľsku nasledujú v hodnotení rezortu obrany Švédsko, Francúzsko a Južná Kórea.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite