Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stavebná reforma sa zmení ešte pred jej účinnosťou, avizuje Fico

.tasr .slovensko

Zákony o územnom plánovaní a výstavbe nahradia takmer polstoročný stavebný zákon.

Stavebná reforma sa zmení ešte pred jej účinnosťou, avizuje Fico SITA/Milan Illík

v schválenej stavebnej reforme možno pred jej účinnosťou 1. apríla 2024 očakávať ešte ďalšie zmeny. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ich avizoval s tým, že by sa na základe dohody mali týkať napríklad problematiky stavebného úradu, teda už viac ako rok existujúceho Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚÚPV). Ministerstvo dopravy SR je podľa premiéra pripravené po inventúre, ktorú teraz končí, predložiť drobné zmeny, ktoré by mohli schváliť dovtedy, kým stavebná legislatíva nenadobudne účinnosť. „Čakáme takú upravovaciu novelizáciu, ktorú rýchlo zvládneme. To budeme robiť v skrátenom konaní všetko, na to je dostatočný priestor,“ povedal v utorok po uvedení ministra dopravy Jozefa Ráža mladšieho (nominant Smer-SD) Fico.

Zákony o územnom plánovaní a výstavbe nahradia takmer polstoročný stavebný zákon. Poslanci parlamentu po rozpade bývalej vládnej koalície schválili aj takzvaný zberný zákon s rozsiahlymi zmenami a úpravami v nich aj v desiatkach iných zákonov. Sprevádzala to silná kritika verejnosti a mimovládnych organizácií, ktoré za zmenami videli presadzovanie záujmov developerov na úkor ochrany životného prostredia a práv občanov.

„Zákon je platný, ale nie je účinný, takže môžeme ešte doňho vstupovať,“ podotkol v súvislosti s pripravovanými zmenami premiér. Niektoré postupy v stavebnej legislatíve sú podľa neho nastavené dobre, pokiaľ ide napríklad o skracovanie povoľovacích konaní. „Nie je možné, aby nám vydanie stavebného konania trvalo tri roky. To potom naozaj nemá význam mať štvorročné obdobie pre vládu,“ kritizoval Fico. K stavebnej reforme poznamenal, že to nie je ich dieťa. „My sme toto dieťa dostali aj s veľkou kolískou. To dieťa je pocikané aj pokakané, tak to musíme aj poutierať aj poprebaľovať a dúfam, že potom to bude fungovať,“ povedal obrazne predseda vlády.

Ešte pred ustanovujúcou schôdzou novozloženej Národnej rady SR bolo podľa Fica expertné stretnutie k stavebnej legislatíve spolu s ministrom dopravy. Prítomní boli aj bývalý podpredseda vlády Štefan Holý, ktorý mal na starosti túto oblasť, ako aj vtedajší predseda parlamentu Boris Kollár. „Hovorili sme o nájomných bytoch, o stavebnom konaní. Je tam veľa dobrých nápadov, ale nie sú ešte dotiahnuté do konca,“ dodal premiér.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite