Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka: Násilie na ženách je neakceptovateľné

.sita .slovensko

Podľa Zuzany Čaputovej v našej spoločnosti predstavuje mimoriadne závažný problém.

Prezidentka: Násilie na ženách je neakceptovateľné SITA/Diana Černak

násilie na ženách je neakceptovateľné a v našej spoločnosti mimoriadne závažný problém. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na svojej sociálnej sieti v súvislosti so smrťou 21-ročnej ženy v Novom Meste nad Váhom. 

Podľa prezidentky je potrebné urobiť ďaleko viac, aby sa násiliu predchádzalo a aby bolo možné ženám, ktoré ho zažívajú, účinne pomôcť. Prezidentku správa o tragickej smrti mladej ženy zasiahla a vyjadrila úprimnú sústrasť rodine a priateľom.

„Podľa medializovaných informácií mladá žena trpela vážnym partnerským násilím, čo bude zrejme tiež predmetom ďalšieho vyšetrovania. Pripájam sa k výzve polície, ktorá apelovala na verejnosť, aby boli voči okoliu vnímaví a v prípade, ak dochádza k ohrozeniu života a zdravia volali políciu na čísle 158,“ uviedla Čaputová. 

V prípade podozrenia, že v okolí niekto trpí domácim či partnerským násilím odporučila poradiť sa na bezplatnej non-stop národnej linke 0800 212 212 pre ženy zažívajúce násilie. „Ak zažívate doma násilie, zverte sa blízkym, ktorým dôverujete, obráťte sa na bezplatnú a anonymnú pomoc odborníčok, ktoré vám pomôžu nájsť riešenia pre vašu situáciu, aby ste žili v bezpečí. Nikto si nezaslúži žiť v násilí. Neurobili ste nič, čo by násilie voči vám ospravedlňovalo. Násilie je vždy vina a zodpovednosť násilníka,“ vyhlásila prezidentka a doplnila, že pomoc je možné nájsť a v intervenčných centrách pre obete domáceho násilia, ktoré pôsobia v každom kraji.

Vyšetrovateľ z odboru kriminálnej polície v Novom Meste nad Váhom začal v súvislosti so smrťou 21-ročnej ženy, ktorú našli v piatok v byte na Športovej ulici bez známok života, trestné stíhanie vo veci zločinu zabitia. Polícia na sociálnej sieti informovala, že zadržali dvoch mužov vo veku 23 a 25 rokov, ktorí sú momentálne umiestnení v cele policajného zaistenia. 

Presnú príčinu smrti určí nariadená súdno znalecká pitva. Polícia vykonala obhliadku miesta činu a zaistila viacero stôp. Počas piatka 10. novembra aj dnešného dňa bolo vykonaných niekoľko výsluchov osôb a ďalších procesných úkonov. Vzhľadom na stále prebiehajúce procesné úkony, nie je momentálne možné, aby polícia poskytla podrobnejšie informácie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite