Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v šiestich krajoch

.tasr .slovensko

Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v šiestich krajoch SITA/Jakub Julény

vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 51. kalendárnom týždni minulého roka stúpla v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. 

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 19 vzoriek. „V 16 vzorkách (84,21 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných troch vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu,“ priblížil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa monitoruje od mája 2021. „Odvtedy sa kontinuálne vyšetrujú vzorky odpadových vôd z rovnomerne geograficky rozložených čistiarní odpadových vôd. V priebehu roka sa intenzita monitoringu optimalizuje podľa epidemiologickej situácie,“ dodal ÚVZ.

Do 51. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 4669 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. „Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 4551 (97,47 percenta) vzoriek,“ uzavrel úrad.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite