Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Špecializovaný súd odsúdil maturanta za podporu terorizmu na podmienku

.tasr .slovensko

Polícia uňho zaistilia chemické látky na výrobu výbušnín, trhavinu ako aj návod na výrobu bômb.

Špecializovaný súd odsúdil maturanta za podporu terorizmu na podmienku unsplash

špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, uznal v stredu košického maturanta Matúša Mamáka za vinného z viacerých trestných činov viažucich sa k podpore terorizmu a odsúdil ho na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky. Rozsudok je právoplatný.

Samosudca schválil dohodu o vine a treste. Podmienkou na jej uzavretie je plné priznanie viny, vzdanie sa práva na verejný proces, ako aj možnosti odvolať sa.

Mladík bol obvinený z toho, že verejne prostredníctvom sociálnych sietí podnecoval na spáchanie niektorého z trestných činov terorizmu a schvaľoval ho. Získal a poskytol znalosti metód a techník na výrobu výbušnín a iných nebezpečných látok na tieto účely a osvojil si tiež zručnosti na ich výrobu. Rovnako čelil obvineniu za to, že rozširoval extrémistický materiál a verejne, najmä použitím hesiel, prejavoval sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Mamáka, v tom čase študenta tretieho ročníka, zadržala Národná kriminálna agentúra vlani v júni priamo na jednej zo stredných škôl v Košiciach. Akciu pod krycím názvom Frajer vykonala na základe operatívnych poznatkov, ako aj informácií od zahraničných vyšetrovacích orgánov. Počas domových prehliadok u neho zaistili chemické látky, ktoré je možné použiť pri výrobe výbušnín a pyrotechniky, dátové nosiče, trhavinu ako aj návod na výrobu bômb.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite