Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koalícia chce zvýšiť počet členov komisie Fondu na podporu umenia

.sita .slovensko

Zákonodarcovia navrhujú, aby sa z terajších troch členov zvýšil ich počet na päť.

Koalícia chce zvýšiť počet členov komisie Fondu na podporu umenia SITA/Úrad vlády SR Ministerka kultúry Martina Šimkovičová počas rokovania 10. schôdze vlády SR. Bratislava 20. december 2023

poslanci strán Smer — sociálna demokracia, Hlas — sociálna demokracia a Slovenskej národnej strany navrhujú zvýšiť počet členov Dozornej komisie Fondu na podporu umenia z pôvodných troch na päť členov. Taktiež sa na radu fondu prenesie nová kompetencia, a to voliť a odvolávať nových dvoch členov komisie. Meniť sa tak bude zákon o Fonde na podporu umenia a zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR.

V súvislosti so zvýšením počtu členov dozornej komisie chcú koaliční poslanci upraviť aj zákon o Audiovizuálnom fonde. Zákonodarcovia navrhujú, aby sa z terajších troch členov zvýšil ich počet na päť. Dôvodom je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde. „Návrh zákona zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií,“ píše sa v predloženom materiáli. 

V prechodnom ustanovení poslanci zároveň navrhujú, aby „doterajším členom dozornej komisie neplynuli nové funkčné obdobia, ale aby svoju funkciu vykonávali až do skončenia svojho členstva v dozornej komisii, to znamená napr. do riadneho uplynutia ich funkčného obdobia“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite