Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentské voľby ONLINE: Pellegrini vyhral vo všetkých krajoch okrem Bratislavského​

.tasr .sita .redakcia .slovensko

Voľbu prezidenta Slovenskej republiky sledujeme online.

Prezidentské voľby ONLINE: Pellegrini vyhral vo všetkých krajoch okrem Bratislavského​ AP Photo/Denes Erdos

aktuálne informácie o prezidentských voľbách:

  • Novým slovenským prezidentom bude Peter Pellegrini
  • Po sčítaní všetkých hlasov získal Pellegrini 53,12 %, Korčok 46,87 %
  • Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta, najvyššia bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Košickom
  • Ivan Korčok aj prezidentka Čaputová zagratulovali Petrovi Pellegrinimu
  • Pellegrini poďakoval voličom, hovorí o záväzku i zadosťučinení

10:50 Pavel zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách

Český prezident Petr Pavel zagratuloval v nedeľu Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Zároveň vyjadril nádej, že sa im spolu podarí nadviazať na tradične dobré susedské vzťahy, informuje TASR.        

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za nového prezidenta Slovenska. Verím, že naviažeme na tradíciu mimoriadne dobrých susedských vzťahov a budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu,“ napísal Pavel na sociálnej sieti X.

Pellegrinimu k víťazstvu gratulovali na sociálnych sieťach už viacerí českí politickí lídri vrátane premiéra Petra Fialu, ministra zahraničných vecí Jana Lipavského či expremiéra Andreja Babiša.

10:45 Pellegrini vyhral vo všetkých krajoch okrem Bratislavského

Novozvolený prezident Peter Pellegrini zvíťazil vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Bratislavského. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré v nedeľu potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Najviac hlasov získal Pellegrini v Banskobystrickom kraji, kde ho volilo 61,01 percenta voličov. O niečo menej dostal v Nitrianskom (58,74 percenta) a Trenčianskom kraji (58,31 percenta). Nasledujú Prešovský (57,39 percenta), Žilinský (56,07 percenta), Košický (54,42 percenta) a Trnavský kraj (50,51 percenta).

SITA/Jana Birošová

V Bratislavskom kraji volilo Pellegriniho len 34,02 percenta oprávnených voličov. V tomto kraji zvíťazil ako v jedinom Ivan Korčok, ktorý tu získal podporu 65,97 percenta.

V podpore Korčoka nasledujú Trnavský kraj (49,48 percenta), Košický (45,57 percenta), Žilinský (43,92 percenta), Prešovský (42,6 percenta), Trenčiansky (41,68 percenta) a Nitriansky kraj (41,25 percenta). Najmenšiu podporu mal Korčok v Banskobystrickom kraji, kde ho volilo 38,98 percenta voličov.

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov.

10:25 Najvyššia účasť bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Košickom

Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 70,93 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 52,28 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Podľa informácií Štatistického úradu SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 73,70 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 39,59 percenta. Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v obci Ondavka v okrese Bardejov, kde bola účasť 94,73 percenta, naopak, najnižšia účasť bola na Luníku IX v Košiciach, kde prišlo hlasovať 4,27 percenta voličov.

10:22 Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta

Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta (2 671 279 voličov). Platný hlas odovzdalo 2 652 964 voličov. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

„V histórii volieb prezidenta SR to bola druhá najvyššia účasť,“ zdôraznil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky.

Doplnil ďalej, že v mestách a mestských častiach volilo 62,41 percenta voličov, v obciach 59,70 percenta..

V 44 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer. Výsledky, ktoré sa najviac priblížili celoslovenskému priemeru, zaznamenali v obci Okružná v okrese Prešov.

„Prvou potvrdenou zápisnicou okrskovej volebnej komisie v systéme IVIS bola v sobotu (6. 4.) o 22.08 h zápisnica okrsku č. 1 v obci Svätuš v okrese Sobrance, tou poslednou v nedeľu o 1.38 h bola zápisnica z okrsku č. 49 v bratislavskej Petržalke,“ dodal predseda ŠÚ SR s tým, že celý proces sumarizácie výsledkov trval 3 hodiny a 56 minút.

Oficiálne výsledky volieb sú zverejnené na volebnom portáli ŠÚ SR volbysr.sk.

10:20 Víťazom prezidentských volieb je Pellegrini, komisia potvrdila výsledky

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini so ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Viac nájdete tu.

9:00 Majerský verí, že Pellegrini bude ľudí v SR spájať, a nie rozdeľovať

Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že víťaz druhého kola prezidentských volieb Peter Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval.

„Slovensko má nového prezidenta. Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu a verím, že splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval,“ uviedol Majerský na sociálnej sieti.

7:40 Gröhling gratuluje Pellegrinimu a ďakuje všetkým, ktorí prišli voliť

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling gratuluje Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb a ďakuje všetkým občanom, ktorí prišli voliť.

„Chcem však vyjadriť odhodlanie, že budeme za stranu SaS zastupovať viac ako milión voličov, ktorí volili Ivana Korčoka,“ dodal Gröhling na sociálnej sieti.

Boris Németh

7:30 Premiér zablahoželal P.Pellegrinimu k výhre,verí v stabilitu koalície

„Aj dnes ľudia na Slovensku ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajine hrozí zo strany liberálnych médií, aktivistov, mimovládnych organizácií, progresivistov,“ vyhlásil Fico. 

Tých, ktorí hovorili pred prezidentskými voľbami o „referende“ o vláde, vyzval, aby napísali, že referendum dopadlo dobre a väčšina ľudí si želá pokračovanie aktuálneho štýlu vládnutia. Aktuálna koalícia je podľa neho predurčená vládnuť do roku 2027.

7:25 Šimečka: Je mi ľúto, že to nevyšlo, Korčok by bol výborným prezidentom

Je mi veľmi ľúto, že to tesne nevyšlo. Ivan Korčok by bol výborným prezidentom. Uviedol to predseda opozičného parlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka v reakcii na výsledky druhého kola prezidentských volieb. TASR o tom informovala riaditeľka mediálneho oddelenia PS Alena Kuišová.

Boris Németh

Boris Németh

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu. Chcel by som veriť, že bude lepším prezidentom, ako je predsedom parlamentu. Mal by pamätať na to, že jeho úlohou je zastupovať všetkých občanov a občianky Slovenska - aj tých vyše milióna z nich, ktorí si priali za prezidenta Ivana Korčoka,“ uviedol Šimečka. Konštatoval, že Korčok odviedol spolu so svojím tímom vynikajúcu kampaň. 

7:20 Pellegrini poďakoval voličom, hovorí o záväzku i zadosťučinení

Neoficiálny víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini poďakoval krátko po polnoci za hlasy všetkým voličom. Hovorí o obrovskom záväzku do budúcna, veľkej cti a zadosťučinení. Vďaku vyjadril aj koaličným partnerom.

„Vláda sa môže spoľahnúť, že pokiaľ bude plniť programové vyhlásenie vlády, nemusí sa obávať, že z prezidentského paláca, tak ako to bolo posledných desať rokov, vznikne opozično-oportunistické mocenské centrum, ktoré bude vláde a štátu škodiť, aj v zahraničí, a bude sa tešiť z neúspechov vlády SR,“ vyhlásil Pellegrini. Zároveň podotkol, že nebude nekritickým obdivovateľom vlády. 

7:10 Prezidentka zablahoželala Pellegrinimu k víťazstvu vo voľbách

Prezidentka Zuzana Čaputová večer telefonicky zablahoželala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Ocenila vysokú volebnú účasť. Za dôležité považuje, aby nový prezident od momentu zvolenia pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. 

„Pri každých slobodných voľbách sa časť spoločnosti teší a časť je sklamaná. Dôležité je, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Aby radosť z víťazstva išla ruka v ruke s vedomím služby pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre tých, ktorí ho zvolili,“ skonštatovala prezidentka. 

7:00 Korčok priznal prehru, Pellegrinimu zagratuloval

Ivan Korčok priznal porážku v druhom kole prezidentských volieb. Z výsledku je sklamaný a rozčarovaný, no rešpektuje ho. Svojmu protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý je podľa neoficiálnych výsledkov víťazom prezidentských volieb, pogratuloval.

„Odchádzam s tým, že som sklamaný, nie som zlomený. To vás chcem ubezpečiť. Želám Slovensku prezidenta SR, ktorý naplní to, čo je napísané v Ústave SR, aj nezávislosť, aj konať bez príkazov a podľa vlastného presvedčenia,“ uviedol.

23:50 Neoficiálnym víťazom druhého kola volieb prezidenta je P. Pellegrini

Neoficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s podporou 55,02 percenta. Ivan Korčok získal 44,97 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 92,89 percenta okrskových zápisníc.

Volebná účasť zatiaľ dosahuje 60,19 percenta.

Priebežné neoficiálne výsledky je možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

23:47 Novým slovenským prezidentom bude Peter Pellegrini

Ivan Korčok už nemá ani matematickú šancu dobehnúť Pellegriniho náskok. Novým slovenským prezidentom sa tak na najbližších päť rokov stáva predseda Hlasu-SD a súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini. 

23:33 Spočítaných je 88 percent okrskov, Pellegrini vedie s náskokom zhruba jedenásť percent

Sme takmer vo finále a rozdiel medzi dvoma kandidátmi je značný. Peter Pellegrini si udržiava prvenstvo, keď pri sčítaní 88 percent hlasov z volebných okrskov získal 55,88 %, čo predstavuje 1 186 154 platných hlasov. Ivan Korčok získava 44,11 percenta, čo predstavuje 936 192 hlasov oprávnených voličov.

Po spočítaní 88 percent volebných okrskov je zatiaľ účasť v druhom kole prezidentských volieb 59,61 percenta.

23:10 Pri takmer polovici sčítaných hlasov vedie naďalej P. Pellegrini

V druhom kole prezidentských volieb vedie takmer po polovici sčítaných hlasov naďalej Peter Pellegrini so ziskom 59,31 percenta. Na druhom mieste je Ivan Korčok so 40,68 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 49,44 percenta okrskových zápisníc. 

Volebná účasť zatiaľ dosahuje 56,61 percenta.

Priebežné neoficiálne výsledky je možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

22:45 Po spočítaní necelej tretiny hlasov vedie P. Pellegrini

V druhom kole prezidentských volieb vedie naďalej Peter Pellegrini so ziskom 62,33 percenta hlasov. Ivan Korčok na druhom mieste zatiaľ získal 37,66 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 30,41 percenta okrskových zápisníc. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 55,20 percenta.

Priebežné neoficiálne výsledky je možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

22:20 Do svojho štábu prichádza prezidentský kandidát Ivan Korčok. Spolu s ním je tam aj exprezident Andrej Kiska.

boris németh

boris németh

22:05 Moratórium sa skončilo, ŠÚ SR začne zverejňovať výsledky hlasovania

Volebné moratórium sa skončilo. Začať sa môžu zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb. Štatistický úrad (ŠÚ) SR ich bude zverejňovať na webe www.volbysr.sk.

Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

Slováci si novú hlavu štátu volili v sobotu od 7.00 h. V prvom kole sa o priazeň voličov uchádzalo deväť kandidátov. Do druhého postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Išlo o šieste priame voľby prezidenta v ére samostatnej SR.

22:00 Na volebnú noc Petra Pellegriniho prišli novinári z ôsmich krajín 

Volebná noc predsedu parlamentu a kandidáta na prezidenta Petra Pellegriniho (Hlas-SD) je v plnom prúde. Pellegrini prišiel do volebného štábu v reštaurácii Aušpic krátko po 21:00. Prítomní sú predstavitelia strany Hlas-SD, Smer-SD a Slovenskej národnej strany, ako aj dlhoroční podporovatelia. Na volebnú noc prišlo 167 novinárov z ôsmich krajín. 

„Mám stres. Je to niečo, čo zažívam prvýkrát v živote. Tieto voľby sú v tom špecifické, že v parlamentných voľbách sme sa mohli o výsledok podeliť. Tu je len jeden víťaz, druhý sa prezidentom nestane,“ uviedol Pellegrini. Ako dodal, útoky a zlé veci, ktorými si počas kampane musel prejsť, ho posilnili. Či už voľby vyhrá alebo prehrá, bude to podľa neho súboj so cťou.

21:45 Eugen Korda sa rozpráva s jedným z najbohatších Čechov, Janom Dobrovským. 

21:05 Naživo zo Starej tržnice. Do hlavného stanu prezidentského kandidáta Ivana Korčoka prichádzajú novinári.

21:00 Odvolil už aj Robert Fico

Premiér Robert Fico (Smer-SD) odovzdal v sobotu svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb. Na sociálnej sieti zverejnil fotografiu z volebnej miestnosti.

„Dnes som stihol všetko, čo som si naplánoval. Verím, že aj vám, ktorí ste mali celý deň povinnosti, zostala chvíľka času na voľby,“ uviedol.

20:45 Bratislava: V najväčších MČ sú voľby pokojné, ľudí chodí dosť

V najväčších bratislavských mestských častiach (MČ) neevidujú počas sobotného druhého kola prezidentských volieb žiadne narušenie či incidenty. Voľby sú pokojné. Účasť by mohla byť podobná, prípadne aj vyššia ako v prvom kole volieb. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

„Ľudia chodia priebežne, aj takto navečer,“ povedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že do 19.00 h bola účasť okolo 56 percent. Do volebných miestností chodia mladší i starší voliči, v jednom z volebných okrskov v Materskej škole (MŠ) Jankolova odvolila aj 101-ročná Rozália. 

Pokojný priebeh volieb hlási aj Staré Mesto, ktoré popoludní v mnohých volebných okrskoch evidovalo podobnú účasť ako pri prvom kole volieb. Priebeh volieb nenarušili podľa hovorkyne staromestského starostu Veroniky Gubkovej ani zdravotné komplikácie jednej z členiek volebnej komisie na Základnej škole (ZŠ) s MŠ M. Hodžu, ktorá mimo volebnej miestnosti dostala epileptický záchvat. „Našťastie boli na mieste dvaja lekári a zdravotná sestra ako členka komisie. Dôchodkyňu následne odviezla sanitka,“ ubezpečila Gubková. 

Zaujímavosťou podľa nej je, že do volebného okrsku na ZŠ Matky Alexie prišla akademická maliarka zo zahraničia, ktorá mala záujem kresliť priebeh volieb. „Komisia s tým nemala problém a zabezpečila jej stôl, ale tak, aby nevidela za volebnú plentu,“ podotkla Gubková. Vysokú volebnú účasť hlási podľa nej volebný okrsok zriadený v budove bratislavského magistrátu, kde chodia vo veľkej miere voliť s hlasovacími preukazmi či pasmi. Napriek vyťaženosti okrsku boli voliči podľa Gubkovej príjemní, aj keď museli čakať. 

Rovnako pokojné je druhé kolo prezidentských volieb aj v Novom Meste, kde podľa miestneho úradu nezaznamenali nič, čo by narušilo ich priebeh. Bezproblémové sú voľby aj v Ružinove. „Všetko je v poriadku. Voľby sú veľmi pokojné, vo väčšine okrskov majú vyššiu účasť,“ poznamenala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu.

20:30 Polícia: Prezidentské voľby prebiehajú aj naďalej bez problémov 

Polícia počas sobotňajších volieb doteraz nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku či ich priebehu. Informovala o tom na sociálnej sieti. Pripomenula, že aj naďalej dohliada na ich bezproblémový priebeh.

18:00 Burda: Druhé kolo volieb prebieha v poriadku

Druhé kolo prezidentských volieb prebieha v poriadku. Na tlačovej konferencii o tom informovali predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. SITA/Jana Birošová

Burda priblížil, že evidujú dva incidenty, pričom v jednom prípade išlo o člena komisie pod vplyvom alkoholu a v druhom bol podľa jeho slov nevhodne oblečený. Inak deklarujú, že ide o bežný volebný deň.

16:55 Takto volil prezidentský kandidát Ivan Korčok 

16:35 Záujem voličov na Luníku IX je nízky, ale mierne vyšší ako v prvom kole 

Malý záujem voličov sprevádza aj druhé kolo prezidentských volieb na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. Oproti prvému kolu spred dvoch týždňov je však zatiaľ volebná účasť mierne vyššia. 

„S účasťou je to trocha lepšie ako minule, už zrána chodili nejakí voliči a teraz je to vidieť, že je ich priebežne viac ako v prvom kole,“ povedal o 15.00 h pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie číslo 1 Rastislav Šanta. Najviac voličov čakajú po 17.00 h. 

Hlasovanie prebieha v miestnom komunitnom centre. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu viac ako 4900 oprávnených voličov. V prvom kole bola v tejto mestskej časti volebná účasť na úrovni 2,43 percenta. 

„Ráno sme otvorili volebné miestnosti o 7.00 h, ako má byť. Všetko bolo v poriadku,“ uviedol Šanta s tým, že voľby prebiehajú pokojne a bez problémov. Prichádzajúci voliči podľa neho vedia, ako majú hlasovať a netreba ich osobitne usmerňovať. V mestskej časti vydali niekoľko voličských preukazov, záujem o voľbu do prenosnej volebnej schránky nebol.

Luník IX je okrem komunálnych volieb známy veľmi nízkou volebnou účasťou. Pred piatimi rokmi bola účasť v druhom kole prezidentských volieb 3,86 percenta.

15:35 Svoj hlas odovzdal už aj líder KDH Milan Majerský 

15:30 Medzi voličmi sa objavila aj bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

15:00 Polícia eviduje dve hlásenia počas volebného dňa, neovplyvnilo to priebeh volieb 

Polícia eviduje dve hlásenia počas volebného dňa. Jeden prípad súvisel s členom volebnej komisie, ktorý nastúpil pod vplyvom alkoholu. „Táto udalosť však nemala vplyv na narušenie a priebeh konania volieb,“ uviedol riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ) Stanislav Hromádka. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie PPZ. 

Dodal, že všetky oznámenia, ktoré sú hlásene polícii, preverujú policajné hliadky. Podotkol, že v prípade potreby je polícia stále k dispozícii a pripravená zasiahnuť s dostatočným počtom policajtov.

„Predsedníčka volebnej komisie v obci Sľažany telefonicky oznámila, že 56-ročný člen volebnej komisie mal na sebe tričko s nevhodným nápisom na jeho zadnej strane s náznakmi porušenia pravidla volebného moratória,“ priblížila Hrabovská ďalší incident. Spresnila, že porušenie volebného moratória sa v tomto prípade nepotvrdilo. 

14:00 Ísť voliť vyzýva aj náš Eugen Korda

Vyzerá to tak, že už pred polnocou by mohlo byť jasné, kto zvíťazil. Jedna časť voličov sa bude tešiť a druhá bude sklamaná. To však nie je to najdôležitejšie, píše Eugen Korda. 

Vážme si, že máme slobodné voľby, lebo nie vždy to tak bolo. Na to nesmieme zabudnúť a treba si pripomínať, že zlé časy, keď sme nemali možnosť slobodnej voľby sa celkom ľahko môžu vrátiť. Napríklad preto, že voliť nepôjdeme. 

13:00 Pellegrini: Občania môžu slobodne vyjadriť postoj, nech už je hocijaký

Občania môžu slobodne vyjadriť svoj postoj, nech už je hocijaký. Uviedol to kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini po tom, ako v sobotu odovzdal hlas v druhom kole prezidentských volieb v Rovinke. Vyzval každého, kto chce využiť ústavné právo ísť voliť, aby tak urobil. 

„Každý občan môže slobodne vyjadriť svoj postoj, nech už je taký alebo onaký,“ zdôraznil Pellegrini s tým, že výsledky volieb sú v rukách občanov Slovenska. Aktuálne je podľa neho slovenská spoločnosť ešte viac rozdelená. Preto vyzval všetkých na väčšiu toleranciu. Po odvolení plánuje rodinný obed či prechádzku so psom. 

12:30 Volebné moratórium predĺžili, potrvá do 22.05 h

Volebné moratórium v rámci druhého kola prezidentských volieb predĺžia, potrvá do 22.05 h. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda. 

„Evidujeme, že boli dve volebné miestnosti otvorené o päť minút neskôr, tým pádom už vieme v túto chvíľu povedať, že moratórium sa predĺži o päť minút“ ozrejmil. Mimo toho podľa jeho slov prebieha druhé kolo volieb štandardne. Dodal, že komisia zasadá a rieši jednotlivé podnety. „Týkajú sa moratória z veľkej časti. To, čo vieme vyriešiť hneď, riešime hneď. Mnohé podnety potrebujeme bližšie preveriť a zistiť ďalšie skutočnosti,“ priblížil. 

Z pohľadu riaditeľa odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislava Hromádku voľby taktiež prebiehajú štandardne. „Momentálne sme nezaznamenali žiadne narušenie volieb, ktoré by malo vplyv na moratórium,“ uviedol. Evidujú jedného člena volebnej komisie, ktorý bol pod vplyvom alkoholu. „Bol vystriedaný, nemalo to vplyv na priebeh,“ ubezpečil. Deklaruje, že v prípade potreby je k dispozícii dostatočné množstvo príslušníkov polície. 

Predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky podotkol, že výsledky hlasovania úrad začne spracúvať po 22.00 h a zverejňovať podľa moratória v desaťminútových intervaloch. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite