Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlament neodvolal ministerku kultúry Šimkovičovú

.sita .slovensko

Za jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov, 78 bolo proti.

Parlament neodvolal ministerku kultúry Šimkovičovú SITA/Milan Illík

poslanci parlamentu nevyslovili nedôveru ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS). Za jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov, 78 bolo proti. Jej odvolávanie iniciovalo hnutie Progresívne Slovensko a strana Sloboda a Solidarita. Ministerke kultúry podľa nich chýba odbornosť, predošlé skúsenosti v kultúre, profesionálny kredit, potrebný prehľad o rezorte, akákoľvek riadiaca skúsenosť a jej schopnosť vôbec diskutovať o návrhoch, ktoré predkladá ona sama alebo poslanci jej „politickej družiny“ - Slovenskej národnej strany. Ministerka Šimkovičová podľa opozície nepredstavila žiadnu odbornú víziu rezortu a dehonestuje post, na ktorom pôsobí. Spôsob jej komunikácie nazvali urážlivý a nedôstojný voči mnohým i kultúre samotnej.

„Rýchlosťou svetla dokázala ministerka Šimkovičová v plnej miere presvedčiť nielen odbornú, ale i laickú verejnosť o svojej nekompetentnosti a nespôsobilosti zastávať svoj úrad. Dôkazom je takmer 190-tisíc podpisov pod výzvou na jej odstúpenie. V rekordnom čase dokázala Šimkovičová presvedčiť rekordný počet ľudí o svojej nespôsobilosti zastávať post ministerky kultúry. Ministerka kultúry vracia svojou rétorikou, krokmi a zámermi rezort kultúry minimálne 30 rokov dozadu. Kultúrnu doménu štátu chápe predovšetkým ako ,kultúru slovenského ľudu´, ktorá má byť ,slovenská a žiadna iná´ a odmieta ,zmiešavanie iných kultúr´,“ uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (PS) v pléne parlamentu. Podľa nej tým dokonale ukazuje, že nechápe ani základnú vec, že práve diverzita, rôznorodosť a zmiešavanie je podstatou napredovania kultúry.

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) považuje návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS) za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. Vláda tvrdí, že ministerka postupuje vo všetkých krokoch v zmysle programového vyhlásenia vlády, všetky prijaté zmeny sú s ním v súlade. Vláda sa stotožňuje s ministerkiným rozhodnutím, keď zrušila dotačnú výzvu Program 5 „Podpora a rozvoj mediálnej výchovy a boj proti dezinformáciám na rok 2023“. Výzva mala podľa vládneho kabinetu preukázateľné prepojenia na subjekty mimovládneho sektora a viacerých opozičných politikov z progresívneho a liberálneho spektra. Vyčlenené peniaze na dotačnú výzvu tak budú použité na dokončenie rekonštrukcie strechy historickej budovy Reduty. Vládny kabinet tvrdí, že ministerka pri príprave a realizácii všetkých systémových zmien a opatrení dbá na dialóg s kultúrnou verejnosťou, zástupcami samosprávy a relevantnými subjektmi verejného i súkromného sektora. „Potvrdzuje to aktívny dialóg s predstaviteľmi Matice slovenskej ako najstaršej kultúrnej ustanovizne Slovákov," priblížila vláda.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite