Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS: Novela zákona o ochrane prírody a krajin je nebezpečná

.sita .slovensko

Europoslanec Michal Wiezik uviedol, že novela z dielne ministra Tomáša Tarabu je v rozpore s európskym Nariadením o obnove prírody.

PS: Novela zákona o ochrane prírody a krajin je nebezpečná SITA/Milan Illík

novela zákona o ochrane prírody a krajiny, na základe ktorej sa majú zjednodušiť postupy pri výrube drevín, je podľa hnutia Progresívne Slovensko nebezpečná. Progresívci sú toho názoru, že zmeny otvárajú dvere ničeniu prírody a predstavujú veľký problém pre voľnú krajinu aj pre mestá a obce.

„Otvára dvere ničeniu cennej prírody - napríklad brehových porastov, ale aj chránených území. Ohrozená bude takisto mestská zeleň a finančný príjem samospráv za náhradnú výsadbu. Predložený zákon ešte zhoršil koaličný pozmeňujúci návrh, ktorý má vraj vychádzať v ústrety opozičným výhradám. V skutočnosti sa ním však koalícia rozhodla ešte pritvrdiť. Výruby v prírode výraznejšie uvoľňuje a nerieši ani situáciu v obciach,” zdôraznila poslankyňa podpredsedníčka Tamara Stohlová (PS). Zámer vlády je podľa nej jasný. „Skrývali sa za medvede, skrývali sa za poľnohospodárov, v skutočnosti ale pomáhajú developerom,” povedala.

Hnutie k novele predložilo pozmeňujúci návrh, ktorý bol zameraný na pomoc poľnohospodárom pri odstraňovaní drevín a súčasne opravoval „diery" v envirorezortom predloženej novele. Koalícia však opozičný pozmeňujúci návrh odmietla. Podľa poslanca Michala Saba (PS) je to veľkou škodou pre prírodu. „V čase rastúcich dosahov klimatickej krízy je to mimoriadne nezodpovedné voči zeleni v mestách a obciach, nehovoriac o hrozbe pre verejné zdravie a bezpečnosť,” uviedol poslanec.

Europoslanec Michal Wiezik (PS) doplnil, že novela z dielne ministra Tomáša Tarabu (nom. SNS) je v rozpore s európskym Nariadením o obnove prírody. „Čelíme masívnej strate biodiverzity a dreviny vo voľnej krajine sú dôležitým spojencom. Niet divu, že Európska únia plánuje vysadenie troch miliárd drevín v rámci ozeleňovania Európy. Aktuálny návrh ministra Tarabu je v príkrom kontraste s týmto cieľom, navyše je tu vysoké riziko nesúladu s európskymi rámcami pre ochranu druhov a biotopov a spoločnej agrárnej politiky,” uzavrel Wiezik.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite