Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini sa vzdal predsedníctva strany, za nového predsedu odporučil Eštoka

.tasr .sita .slovensko

Novému predsedovi Hlasu-SD adresoval prosbu, aby pre plány strany získal aj viac voličov a sympatizantov v mladšom či strednom veku.

Pellegrini sa vzdal predsedníctva strany, za nového predsedu odporučil Eštoka SITA/Viktor Zamborský

zvolený prezident Peter Pellegrini sa oficiálne vzdal postu predsedu strany Hlas-SD. Zároveň požiadal i predsedníctvo strany, aby mu na najbližšom rokovaní odsúhlasilo pozastavenie členstva v Hlase. Predložil tiež návrh na voľbu nového predsedu a podpredsedov, pripomenul pri tom, že dôvod, prečo budú voliť aj podpredsedov je ten, že podľa stanov strany s predsedom končí aj mandát podpredsedov, preto musia byť znovu volení. Na post predsedu navrhol generálneho manažéra strany Matúša Šutaja Eštoka (minister vnútra). Rovnako navrhol i podpredsedov, a to tých istých, teda na týchto postoch by mali zotrvať Richard Raši (minister investícií), Erik Tomáš (minister práce), Denisa Saková (ministerka hospodárstva) a Zuzana Dolinková (ministerka zdravotníctva). Ich rady by sa však mali rozšíriť, a to o Tomáša Druckera (minister školstva). 

Nikdy neprestanem byť sociálnym demokratom a presadzovať hodnoty sociálnej demokracie vo svojom politickom živote. Uviedol to končiaci predseda stany Hlas-SD a novozvolený prezident SR Peter Pellegrini v príhovore na sneme strany. Zdôraznil, že voľba nového predsedu, ktorá Hlas-SD čaká, je dôležitý krok v jej živote. Novému predsedovi zanechal úlohu získať viac voličov z mladšieho spektra. Strane želá, aby prežila svojho zakladateľa a generáciu stojacu pri jej zrode.

„Slovenská politická tradícia jasne hovorí, že prezident republiky má byť nadstranícky, aby mohol zjednocovať národ a vždy uprednostniť záujmy ľudí pred záujmami politikov. Pretože práve od ľudí pochádza jeho mandát, “uviedol Pellegrini s tým, že hoci nemá zákonnú povinnosť odísť zo strany, na budovanie politickej kultúry treba viac, než len rešpektovať zákony. Myslí si, že jeho pôsobenie v prezidentskom úrade môže spolu s prácou Hlasu-SD priniesť synergiu pri presadzovaní „hodnôt zmieru, pokoja, sociálnej spravodlivosti i silného štátu.“

Novému predsedovi Hlasu-SD adresoval prosbu, aby pre plány strany získal aj viac voličov a sympatizantov v mladšom či strednom veku, no nezabúdal ani na staršiu generáciu. „Ale zabojujme aj tam, kde zatiaľ chýbajúcu skúsenosť nahrádza mladícka dravosť a energia, pretože to je sila, ktorá raz bude v krajine dominantná,“ povedal.

Opätovne odsúdil atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Slovensko však podľa neho je a bude demokratickou krajinou, kde sa bude rozhodovať vo volebných miestnostiach a nie s pištoľami na námestiach. „Venujme preto svoju pozornosť tam, kde je potrebná pre samotných ľudí, nie pre nás, ako pre politikov,“ apeloval na straníkov. Upozornil na skratkovitú snahu zarobiť za krátky čas veľa politických bodov. Apeloval, aby nezabudli na prácu pre ľudí a aby nestrácali kontakt s občanmi. Pripomenul priority strany, ako sociálny pilier, proeurópska orientácia a zachovanie národnej identity, odmietanie fašizmu a netolerancie.

V príhovore pripomenul vznik strany a jej úspechy. Skonštatoval, že po parlamentných voľbách bez Hlasu-SD nebolo možné zložiť vládnu koalíciu. Strana podľa neho prijala správne rozhodnutie. „Mali sme na výber medzi možnosťou presadiť svoje zásadné sociálnodemokratické priority a vytvoriť stabilnú vládnu koalíciu, alebo pokračovať v neblahom trende večných sporov vo vláde, pretkaných ideologickými vojnami,“ povedal. Dodal, že Hlas-SD prevzal zodpovednosť za najdôležitejšie rezorty z pohľadu kvality života ľudí a vyzdvihol už prijaté opatrenia. Podčiarkol však aj výzvy, pred ktorými jednotlivé rezorty stoja.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite