Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputová: V Normandii sa bojovalo aj za slobodu a lepšiu budúcnosť Slovenska

.tasr .slovensko

Vyhlásila to vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa osobne zúčastňuje na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na pietnych aktoch súvisiacich s 80. výročím.

Čaputová: V Normandii sa bojovalo aj za slobodu a lepšiu budúcnosť Slovenska SITA/AP Photo/Petr David Josek

na plážach v Normandii, kde sa v roku 1944 odohralo vylodenie spojeneckých vojsk známe ako Deň D, sa bojovalo aj za slobodu a lepšiu budúcnosť Slovenska aj mier na európskom kontinente. TASR o tom informuje podľa prezidentkiných príspevkov na sociálnej sieti Facebook.

Čaputová na sever Francúzska pricestovala počas štvrtka aj so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. Sprevádzali ich ďalší slovenskí činitelia vrátane riaditeľa Vojenského historického ústavu plukovníka Miloslava Čaploviča.

„Deň D bol dôležitý práve kvôli tomu, že prispel k definitívnej porážke fašizmu. (Vylodenie v Normandii) bola jednou z najväčších vojenských operácií počas druhej svetovej vojny,“ uviedla Čaputová počas letu do Francúzska.

Vylodenie podľa nej nebolo len vojenskou operáciou, ale aj „bezprecedentný prejav odvahy a obetavosti tisícok jednotlivcov a silné spojenectva národov počas vojny“. Pripomenula, že sa na nej podieľali aj československí letci a vojaci, ktorí slúžili v iných armádach.

Vzhľadom na to, že Čaputovej mandát vyprší 15. júna, účasť na spomienkových podujatiach považuje podľa svojich slov za príležitosť stretnúť a zároveň sa rozlúčiť s viacerými hlavami štátov a vlád, ktoré prijali pozvanie od Macrona.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite