Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Implózia

.peter Zajac .slovensko .politika

„Ako komunista som zlyhal, ale ako Slovák stojím na prahu novej budúcnosti.“ Tieto slová vyslovil Vladimír Mináč v roku 1993, tri roky pred smrťou. Mináč hľadal nový program pre Slovensko a jeho slová predznamenali dnešný spor o budúcnosť Slovenska.

Implózia BORIS NÉMETH Májové zhromaždenia strany Smer-SD na Slavíne sa niesli v duchu proruských nálad.

mináč ho našiel v slovenskom nacionalizme, ale nevedel vyriešiť otázku, čo má byť jeho spoločenským a politickým základom. Robert Fico dáva na túto otázku jasnú odpoveď – základom jeho koncepcie slovenskej budúcnosti je amalgám slovenského nacionalizmu s režimom Putinovho Ruska.

oblúk Roberta Fica

To nie je len ideová konštrukcia. Ňou sa riadi dnešná Ficova politická prax, ktorá mu umožňuje spojiť s Putinovým autokratickým režimom historický revizionizmus a ideový príklon k nástupníctvu po sovietskom totalitnom systéme v rokoch 1945/1948 – 1989, rehabilitáciu okupácie Československa v auguste 1968 a normalizácie po roku 1970, čo legitimizuje aj Ficov osobný príbeh mladého prednovembrového komunistu, naočkovaný na dnešný Putinov režim riadenej demokracie v Rusku. 

Preto dnes môže vládnuť Ficov Smer bez problémov s SNS a keď bude pragmaticky treba, bude môcť vládnuť aj s Republikou a s podobnými politickými stranami a hnutiami. Taký politický oblúk opísal Robert Fico od mladokomunistu po putinovca.

Inými slovami povedané – dnešná vládna koalícia robí všetko pre to, aby zviazanosť s Putinovým režimom kvalifikovala ako výsledok historickej slovanskej vzájomnosti v devätnástom storočí, s ktorou však má málo spoločného.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite