Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Pellegrini sa dnes ujme úradu prezidenta

.tasr .slovensko

Pellegriniho zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 6. apríla.

Peter Pellegrini sa dnes ujme úradu prezidenta SITA/Viktor Zamborský

peter Pellegrini sa v sobotu ujme úradu prezidenta SR. Vo funkcii vystrieda Zuzanu Čaputovú. Sľub zloží na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Po tomto akte bude nasledovať inauguračný príhovor, v ktorom Pellegrini predstaví svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu.

Prezident sa následne presunie na bratislavské Hviezdoslavovo námestie, kde sa uskutoční prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR. V bratislavskom Dóme sv. Martina sa bude potom konať slávnostná bohoslužba slova Te Deum. 

Program bude pokračovať príchodom do Prezidentského paláca a symbolickým prevzatím úradu od prezidentky Čaputovej. Nasledovať bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR a slávnostný obed, na ktorý Pellegrini pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.

V sobotný podvečer položí Pellegrini veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a neskôr aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne. Deň inaugurácie ukončí nový prezident SR slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.

Pellegriniho zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 6. apríla. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič, následne post zastával Andrej Kiska a poslednou prezidentkou bola Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie, keď bude inaugurovaný jej nástupca Pellegrini.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite