Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naď žaluje Blahu, za výroky o vlastizrade žiada 100-tisíc eur — čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.sita .martin Mojžiš .slovensko

Naď uviedol, že Blaha sa snaží právny spor dávať do politickej roviny.​

Naď žaluje Blahu, za výroky o vlastizrade žiada 100-tisíc eur — čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/Milan Illík

na Mestskom súde Bratislava IV dnes na tretí pokus začalo pojednávanie vo veci civilnej žaloby predsedu mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslava Naďa na podpredsedu parlamentu a zvoleného europoslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD). Naď sa žalobou domáha súdneho potvrdenia neoprávneného zásahu do dobrej povesti, verejné ospravedlnenie a odstránenie z verejného priestoru všetkých statusov, videí a iných záznamov, v ktorých ho Blaha obvinil z vlastizrady. Spor sa týka schvaľovania obrannej dohody s USA.

Po skončení pojednávania bývalý minister obrany Naď pre médiá uviedol, že Blaha sa snaží právny spor dávať do politickej roviny. „Celý čas vlastne útočili osobne, politicky,“ povedal Naď na margo Blahu a jeho právneho zástupcu Davida Lindtnera. Obviniť ministra obrany v čase vojnového konfliktu v susednej krajine z vlastizrady je totiž podľa Naďa absolútne neprijateľné. Pripomenul pri tom, že Smer-SD na neho pre údajnú vlastizradu podal aj trestné oznámenie. To však bolo podľa neho „zhodené zo stola ako zjavne neopodstatnené“.

Naď pripomenul, že Zmluvu o obrannej spolupráci s USA majú takmer všetky krajiny NATO. Zároveň sa pýta, prečo ju súčasný minister obrany Robert Kaliňák nevypovedal. „Keby došlo k vzájomnej dohode, môže byť ukončená,“ zdôraznil Naď s tým, že slovenský rezort obrany takúto požiadavku nevyslovil.

Predseda Demokratov zároveň potvrdil, že okrem ospravedlnenia a odstránenia mediálneho obsahu žiada od Blahu vyplatenie nemajetkovej ujmy vo výške 100-tisíc eur. Tie by podľa vlastných slov využil na pomoc ukrajinským odídencom. 

.vysvetlenie Martina Mojžiša:

Blaha sa veľmi často chová ako psychiatrický pacient, Naď síce v menšej miere, ale tiež. Hovoriť o podpísaní zmluvy o obrannej spolupráci s partnerom z NATO ako o vlastizrade je čistý nezmysel. Naopak, vzhľadom na oficiálnu a stále platnú obrannú doktrínu Slovenskej republiky nesú isté znaky vlastizrady skôr Blahove vyjadrenia.

Ale minister obrany, ktorý žaluje Blahove idiotské reči, žiada za ne stotisíc eur a tvári sa, že je to nie politický, ale právny spor – to je teda tiež sila. Nezabúdajme, že Naď urobil pre Matoviča aspoň toľko, koľko urobil Blaha pre Fica. A nikto neurobil pre Fica viac ako Matovič. Ide teda o dosť bizarný súdny spor dvoch veľmi škodlivých indivíduí. Kiež by mohli prehrať obidvaja.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite