Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O azyl požiadalo k polovici júna tohto roku 73 osôb

.tasr .slovensko

Najviac žiadostí si podali Turci, Bangladéšania a Afganci.

O azyl požiadalo k polovici júna tohto roku 73 osôb SITA/Jana Birošová

o azyl požiadalo k 11. júnu tohto roku 73 osôb. Ako informovalo ministerstvo vnútra, najčastejšími žiadateľmi boli Ukrajinci, Afganci a Pakistanci. V uplynulom roku požiadalo o azyl 416 osôb, najviac žiadostí si podali Turci, Bangladéšania a Afganci. K 5. máju 2024 požiadalo o dočasné útočisko takmer 143 300 Ukrajincov. Počet zaniknutých dočasných útočísk je takmer 23 250.

Ministerstvo vnútra súčasne informovalo, že migračný úrad rezortu sa dnes pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktorý sa oficiálne oslavuje 20. júna, aktívne zapojil do jeho osláv. Súčasťou podujatia bol Dáždnikový pochod, ktorý odštartoval z Primaciálneho námestia v Bratislave a bol ukončený na Tyršovom nábreží. 

Na mieste cieľa pochodu bol umiestnený aj informačný stánok migračného úradu. Návštevníci infostánku sa zaujímali o činnosť migračného úradu, jeho zariadenia a pripravenosť Slovenska na zvládanie migračných vĺn. Informovali sa aj o procedúrach, ktorými prechádzajú žiadatelia o azyl, dôvodoch na poskytnutie medzinárodnej ochrany a dôvodoch, prečo môže byť ochrana zamietnutá.

Významným bodom tohtoročných osláv bola návšteva mnohých dám z Ukrajiny, ktoré osobne poďakovali Slovensku za pomoc počas náročných časov. Infostánok navštívili aj bývalí utečenci z Afganistanu a Sýrie, ktorí už získali niektorú z foriem medzinárodnej ochrany a teraz žijú v Bratislave. Rozprávali o svojich skúsenostiach s integráciou do pracovného života, začlenením ich detí do škôl aj výzvach, ktoré prežívajú ako plnohodnotní členovia našej spoločnosti.

Infostánok ponúkal aj výrobky pripravované žiadateľmi o azyl z Pobytového tábora v Opatovskej Novej Vsi v okrese Veľký Krtíš. Návštevníci si mohli zakúpiť vence, mydielka, náramky, prívesky, záložky do kníh a ochutnať koláče podľa receptov zo Sýrie. K dispozícii boli tiež ukážky malieb a informačné materiály migračného úradu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite