Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini rozhodne o podpise zákona o RTVS budúci týždeň — čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .slovensko

Rozhlas a televízia Slovenska sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry.

Pellegrini rozhodne o podpise zákona o RTVS budúci týždeň — čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/AP Photo/Omar Havana

prezident SR Peter Pellegrini rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa. Urobí tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty do Bruselu. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

„Považujem za dôležité podrobne sa oboznámiť so schváleným znením zákona, obzvlášť v situácii, keď je tento zákon predmetom výraznej pozornosti doma i v zahraničí. Platí však moje vyjadrenie, že pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, som pripravený ho podpísať. Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona,“ uviedol prezident.

Rozhlas a televízia Slovenska sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý minulý týždeň schválili poslanci Národnej rady SR. Zákon má byť v prípade podpísania prezidentom SR účinný od 1. júla. Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

vysvetlenie Martina Mojžiša:

Zákon o prehodení dvoch písmen (zmena RTVS na STVR) je ukážkou účelového zákona, ktorého jediným zmyslom je okamžite vymeniť najprv riaditeľa televízie, potom desiatky a desiatky dalších ľudí a nakoniec zlikvidovanie verejnoprávnosti verejnoprávneho rozhlasu a televízie. Normálny prezident by takýto zákon nikdy nepodpísal, Pellegrini ho bez váhania podpíše. Akékoľvek ďalšie komentovanie toho, že sa o tom ešte len bude budúci týždeň rozhodovať, by bolo mlátením prázdnej slamy.

Ak by si však niekto želal mlátenie prázdnej slamy, môžeme poslúžiť a tváriť sa, že aj v jalových správach sa dá čítať medzi riadkami. V takom prípade sa priam bezostyšne núka slovné spojenie “pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou”. Vzhliadať znamená pozerať smerom hore, často s patričnou úctou. Prečo bude prezident k zákonu, ktorý ešte len plánuje preskúmať, vzhliadať? 

Ponúka sa jediné prirodzené vysvetlenie: pretože ho bude skúmať v posteli, ležiac na chrbte. A prečo nám to síce len skryto, ale predsa len oznamuje? Aby sme vedeli, že pracuje vo dne v noci. Otázka je, či pritom nosí v týchto horúčavách pyžamo, ale to už sme sa dostali priďaleko, radšej to treba rýchlo ukončiť. Takže: pri všetkej úcte, vzhliadame k vám, pán prezident.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite