Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci neposunuli do ďalšieho legislatívneho procesu novelu zákona o štátnom občianstve z dielne PS

.sita .slovensko

Cieľom tejto novely bolo odstrániť diskrimináciu v súvislosti so stratou slovenského štátneho občianstva, ktorá sa v súčasnosti týka osôb vstupujúcich do manželstva s osobami rovnakého pohlavia.

Poslanci neposunuli do ďalšieho legislatívneho procesu novelu zákona o štátnom občianstve z dielne PS SITA/Milan Illík

poslanci parlamentu neposunuli do ďalšieho legislatívneho procesu novelu zákona o štátnom občianstve z dielne hnutia Progresívne Slovensko. Cieľom tejto novely bolo odstrániť diskrimináciu v súvislosti so stratou slovenského štátneho občianstva, ktorá sa v súčasnosti týka osôb vstupujúcich do manželstva s osobami rovnakého pohlavia. V súčasnosti zákon o štátnom občianstve umožňuje, aby slovenskí občania, ktorí nadobudnú cudzie štátne občianstvo svojho manžela alebo manželky, nestratili slovenské občianstvo. Táto výnimka sa však nevzťahuje na manželské páry rovnakého pohlavia, čo podľa predkladateľov predstavuje porušovanie základných práv a slobôd garantovaných Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi, ktorými je Slovensko viazané.

Progresívci poukázali na nedávny medializovaný prípad, keď slovenský občan, ktorý uzavrel manželstvo s britským občanom a získal britské občianstvo, prišiel o slovenské občianstvo. Tento prípad zdôrazňuje diskriminačný charakter súčasnej právnej úpravy. Strata štátneho občianstva má podľa predkladateľov vážne dôsledky, vrátane straty volebného práva a práv sociálneho zabezpečenia, čo predstavuje neprimeraný zásah do základných práv a slobôd jednotlivcov na základe ich sexuálnej orientácie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite