Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS: Prezident podpisom zákona o STVR potvrdil, že bude predĺženou rukou vlády — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Opozícia sa plánuje v najbližších dňoch pre zákon obrátiť na Ústavný súd.

SaS: Prezident podpisom zákona o STVR potvrdil, že bude predĺženou rukou vlády — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA

prezident Peter Pellegrini podľa strany SaS podpísaním zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) potvrdil, že bude predĺženou rukou vládnej koalície. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci,“ skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling.

Potvrdil, že opozícia sa plánuje v najbližších dňoch pre zákon obrátiť na Ústavný súd SR. Zrušenie inštitúcie považuje za účelové. Jediným cieľom vlády je podľa Gröhlinga spraviť z doterajšieho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) provládne a dezinformačné médium.

Prezident podpísal zákon o STVR v nedeľu (30. 6.). Vopred avizoval, že pokiaľ v zákone nevzhliadne rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, je pripravený ho podpísať. 

RTVS sa podľa zákona mení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Zákon je účinný od 1. júla. 

vysvetlenie Eugena Kordu:

Peter Pellegrini si stojí za svojím slovom. Teda aspoň v niektorých prípadoch. Svojím podpisom pod zákon o likvidácii verejnoprávnej RTVS potvrdil svoj predvolebný sľub, že bude predĺženou rukou vlády. Jedinou otázkou je, na čo vlastne takáto submisívna hlava štátu vôbec je, keď by celkom postačovala predĺžená ruka. Bolo by to zaujímavejšie a lacnejšie. Peter Pellegrini si bude svoju funkciu užívať dovtedy, dokedy zostane sluhom. Zdá sa, že mu podriadená pozícia vyhovuje. 

Ak by našiel niekedy odvahu vzoprieť sa súčasnému vládcovi Slovenska, tak by sme sa zrejme stali svedkami jeho kompromitácie. On to vie, a tak nemá šancu vydať sa v stopách Michala Kováča, ktorý sa vzoprel Vladimírovi Mečiarovi. Možno aj preto, že "predĺžená ruka" nemá syna.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite