Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fiala: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád

.tasr .slovensko

Podľa Fialu sú vzájomné vzťahy stále výborné, čo potvrdzujú ako rokovania ministrov, tak nedávna návšteva prezidenta Pellegriniho v Prahe.

Fiala: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád sita/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

keď bude slovenský premiér Robert Fico opäť naplno v práci, bude podľa českého premiéra Petra Fialu možné hovoriť o tom, či by konzultácie medzi vládami ČR a SR dávali zmysel a prípadne v akom termíne by sa mohli konať. Dovtedy je táto debata podľa Fialu predčasná a z českej strany by bola neúctivá. Povedal to v pondelok po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Na programe dňa to nie je preto, lebo pre medzivládne rokovanie je absolútne kľúčové stretnutie premiérov. Slovenský pán premiér je momentálne v rekonvalescencii, tak až bude naplno v práci, môžeme sa rozprávať zase o tom, či takéto rokovania dávajú zmysel a prípadne v akom termíne. Do tej doby by som tú debatu považoval za predčasnú a svojím spôsobom z našej strany aj za neúctivú,“ vysvetlil postoj ČR predseda tamojšej vlády.

Vzťahy ČR a SR sú podľa jeho slov na mnohých úrovniach výborné. Podotkol, že sa uskutočňujú všetky formy bilaterálnych rokovaní vrátane pravidelného stretávania ministrov a pripomenul aj nedávnu návštevu slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Prahe. „Vzťahy sú naozaj mnohostranné a dobré. Napriek tomu, že si so slovenskou vládou nerozumieme v niektorých zahraničnopolitických otázkach, to nemusí naše vzťahy nejako výrazne oslabovať,“ povedal Fiala.

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sú prejavom nadštandardných vzťahov medzi štátmi. Kabinet českého premiéra to zdôvodnil nesúhlasom s niektorými krokmi slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky. Minulý týždeň Fiala uviedol, že úvahy o obnovení rokovaní sú predčasné, na čo slovenská vláda zareagovala vyhlásením, že jeho slová nepovažuje za úctivé a napomáhajúce dobrým susedským vzťahom.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite