Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko by v prípade napadnutia bola ochotná brániť len štvrtina obyvateľov — čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.sita .juraj Petrovič .slovensko

Najväčšiu ochotu brániť Slovensko vyjadrili voliči Progresívneho Slovenska, najmenšiu voliči SNS.

Slovensko by v prípade napadnutia bola ochotná brániť len štvrtina obyvateľov — čo to znamená podľa Juraja Petroviča SITA/ Jakub Julény Účastníci počas mediálneho dňa medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike 2022 v Centre výcviku Lešť. Lešť, 7. marec 2022

pokiaľ by bola Slovenská republika napadnutá, ochotných brániť ju by bola len zhruba štvrtina jej obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre organizáciu Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO), o ktorom informoval Denník N. Len 6,9 percenta respondentov na otázku o ochote brániť krajinu podľa denníka odpovedalo „určite áno". Najväčšiu ochotu v tejto súvislosti podľa denníka vyjadrili voliči Progresívneho Slovenska (35 percent), Demokratov (34 percent), strán Smer-SD (30 percent) a Sloboda a Solidarita (29 percent).

Voliči SNS sú podľa prieskumu, naopak, najmenej ochotní brániť svoju vlasť so zbraňou v ruke, pričom túto ochotu vyjadrilo 19 percent opýtaných. Pokiaľ ide o stranu Maďarská aliancia, tam vyjadrilo ochotu bojovať 20 percent respondentov a v prípade strany Hlas-SD 21 percent.

„Dôležitým kontextom je, že v otázke sa priamo nepýtali, proti akej krajine by sa Slovensko bránilo. Ak by si napríklad niekto za agresora dosadil v čase vojny proti Ukrajine Rusko, bolo to len na predstavivosti opýtaných,“ uviedol Denník N. Ako ďalej informoval, k obrane vlasti so zbraňou v ruke sa prihlásilo aj 17,5 percenta opýtaných žien.

V rámci prieskumu respondenti odpovedali aj na otázku, aký by si želali výsledok v prípade vojny na Ukrajine. Podľa výsledkov by si 34 percent voličov Republiky a 33 percent voličov Smeru-SD prialo určite alebo skôr víťazstvo Ruska. Skôr alebo určite víťazstvo Ukrajiny by si želalo 77 percent voličov Progresívneho Slovenska, 69 percent voličov Demokratov, 55 percent voličov SaS, alebo 53 percent voličov KDH. Dočasný mier bez víťaza by si podľa prieskumu prialo 67 percent voličov Maďarskej aliancie, 64 percent voličov SNS, 55 percent voličov Smeru a 52 percent voličov Hlasu.

vysvetlenie Juraja Petroviča:

Táto informácia nie je v ničom prekvapujúca. Už po začiatku vojny Ruska proti Ukrajine utekalo veľa „vlastencov“ na poštu s podpísaným vyhlásením o výhrade vo svedomí. Tá im mala zabezpečiť ochranu pred vojenskou službou v prípade, že by bolo Slovensko po páde Ukrajiny napadnuté. 

Na Slovensku je to proste tak — tí, čo ho majú plné ústa, tí, čo by v kroji a krpcoch najradšej chodili všade, tí, čo neustále rozprávajú o tom, akí sú Slováci starý národ a akí sú všetci úplne ukážkovo skvelí, tak tí majú najmenšiu chuť krajinu, o ktorej toľko básnia, aj brániť. 

Skutočnú obranu vlasti by kľudne nechali na tých, na ktorých neustále útočia a ktorých označujú za protislovenské živly. Úplne v zmysle starého hesla Vlada Bednára: „Poďme chlapci, zoberme to drevo, a odneste ho!“

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite