Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Prepustenie Metoda Špačeka je kolektívna hanba mlčiacej inštitúcie

.rastislav Káčer .slovensko

Facebookový status bývalého ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera prinášame v plnom znení.

Rastislav Káčer: Prepustenie Metoda Špačeka je kolektívna hanba mlčiacej inštitúcie SITA/Branislav Bibel

včera po 26 rokoch v slovenskej zahraničnej službe skočil môj obľúbený kolega Metod Špaček. Bol načas „prevelený“ z diplomacie do prezidentskej kancelárie, ako jej vedúci. Kancelár. Po návrate domov na MZV bol prepustený zo štátnej služby. A to skromne nepovedal, že mu vláda zrušila menovanie veľvyslancom pri OSN v New Yorku, ktoré vláda schválila na môj návrh. Slušne počkal na novú vládu… A tá nielen zrušila jeho menovanie, ale ho aj pre istotu prepustila. 

Mrzí ma to. Metod bol talentovaný diplomat, v Budapešti bol mojím zástupcom niečo vyše roka. Jeden z mála našich diplomatov, čo hovoria maďarsky. Skutočnou maďarčinou a nie felvidéckou hatmatilkou. Znalý svojej agendy do detailov, pracovitý, absolútne spoľahlivý, diskrétny. Jeho skutočne silnou stránkou bolo ale medzinárodné právo. MZV malo problém získať a udržať dobrých medzinárodných právnikov. A Metod patrí do úzkej špičky, nielen na MZV, ale v štátnej službe ako takej, Pustiť takého človeka len pre to, že pracoval pre Smerom, SNS, Republikou, Matovičom a iným patvarom slovenskej politiky nenávidenou prezidentkou… To môže len hlúpo spravovaný štát.

Nikdy sme neboli bohvieako spravovaný štát. Mizerná administratívna kapacita, neustále politické čistky po každých voľbách a vládnych výmenách - takmer všade. Takto štát nemôže a nebude fungovať. Akosi sa nám to podarilo ustrážiť v diplomacii. Ale tomu je zdá sa koniec.

Dnes vidíme nielen na miestach štátnych tajomníkov a vysokých úradníkov nominácie z materskej škôlky, ku ktorým nikto nikdy nemôže mať elementárnu úctu a rešpekt. Nanajvýš súcit a pohŕdanie. Nahrádzajú si to detinskými videami, tupým vyhrážaním, produkciou trestných oznámení - aké sa páčia ich luzovoličom, lebo oni by chceli toho alebo onoho vidieť za mrežami. 

„Takto štát nemôže a nebude fungovať. Akosi sa nám to podarilo ustrážiť v diplomacii. Ale tomu je zdá sa koniec.“ 

Iné nominácie - na ktoré je jeden koaličný partner neprekonateľný - sú v kategórii, ktorá by normálne bola na smiech. Hoci, smiať sa z mentálneho hendikepu sa nemá… U niektorých je aj označenie debil, len nadhodnoteným komplimentom. Latka personálnych nominácií nebola tak nízko nikdy za posledných 32 rokov. 

Ľudia ako Metod odchádzajú v čase, kedy veľmi potrebujeme dobrú diplomaciu, silnú a profesionálnu rozviedku a spojencov, ktorí sa nás zastanú. Aby nás ochránili pred ruským fašistickým neoimperializmom, orbánovským revizionizmom a stratou dôvery spojencov. My sme sa radšej rozhodli byť ruskou vterkou, orbánovým pucflekom a myslíme si, že nás zachránia kaliňákovské tance na americkej ambasáde a v CIA. Smutný pohľad na vlasť v ktorej chceme žiť, mať deti, kariéru a v pokoji žiť až do konca. 

FB/RASTISLAV KÁČER

PS1: Všetkých, ktorí boli nominanti a protežanti Smeru, SNS a pod. nechali predchádzajúce vlády nielen doslúžiť, ale bolo s nimi slušne zaobchádzané naďalej. Za Ivana Korčoka, mňa a ani Mira Wlachovského neodišla jediná stranícka tlačenka. Profesionálnu líniu držal aj Miro Lajčák. O veľvyslancoch a miestach v diplomacii sa nikdy nerokovalo na koaličnej rade. Tak to má byť. Však oni to „kolegovia“ vedia. Metod nebol protežant a ani stranícky nominant. Toto nie je len hanba šťuky. Je to kolektívna hanba mlčiacej inštitúcie.

PS2: Keď nám ktosi nalepil pred ambasaádu takú bielu nálepku, tak som ju fixkou dotvoril. Aby to nebolo také nedorobené.

Celý prispevok nájdete na tomto odkaze.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite