Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš avizuje pripravenosť Hlasu diskutovať o možnej zmene ústavy

.tasr .slovensko

Opozičný poslanec Viskupič v diskusnej relácii V politike kritizoval piatkový Ficov prejav v rámci osláv sviatku svätých Cyrila a Metoda.

Tomáš avizuje pripravenosť Hlasu diskutovať o možnej zmene ústavy SITA/Milan Illík

strana Hlas-SD je pripravená diskutovať o možnej zmene Ústavy SR, preferuje však neotváranie kultúrno-etických a ideologických otázok, ktoré polarizujú spoločnosť. Vyplýva to z vyjadrenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD) v rámci nedeľnej diskusnej relácie TA3 V politike. Opozičný poslanec za SaS Marián Viskupič kritizoval piatkové (5. 7.) slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o potrebe budovania hrádze proti progresivizmu a liberalizmu aj prípadnou zmenou ústavy.

„My v strane Hlas-SD sme skôr za to, aby sa neotvárali kultúrno-etické a ideologické vojny, pretože ešte viac môžu prispieť k polarizácii spoločnosti,“ zdôraznil Tomáš. Ak by prišiel Smer-SD v tejto súvislosti s návrhom na úpravu ústavy, Hlas-SD je podľa Tomáša pripravený zúčastniť sa na diskusiách. Poukázal však na to, že na zmenu ústavy sú potrebné aj hlasy opozície.

Viskupič kritizoval piatkový Ficov prejav v rámci osláv sviatku svätých Cyrila a Metoda, kde premiér hovoril aj o potrebe budovania hrádze proti progresivizmu a liberalizmu. „Som presvedčený, že to bolo zneužitie kresťanského sviatku a zneužitie verejnoprávnej televízie,“ podotkol opozičný poslanec.

V súvislosti s nedávnym rozhodnutím Ústavného súdu SR o trestných kódexoch Tomáš podčiarkol, že väčšina novely je v súlade s Ústavou SR. „Zo 435 ustanovení noviel trestných kódexov iba v piatich prípadoch Ústavný súd konštatoval rozpor s ústavou, aj to tri z nich boli len prechodné ustanovenia,“ zdôraznil minister.

Viskupič povedal, že nález Ústavného súdu SR rešpektuje. Rozhodnutie však podľa jeho slov treba vnímať v širších súvislostiach. Pristavil sa napríklad pri prijímaní novely v skrátenom legislatívnom konaní. „Ústavný súd povedal, že s tým nesúhlasí, že by to tak nemalo byť, zároveň povedal, že tá intenzita nebola až taká, aby to znamenalo celý neplatný zákon,“ dodal.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite