Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jaroslav Spišiak: Nevyhrala koalícia, ale organizovaný zločin

.jaroslav Spišiak .slovensko .politika

Ústavný súd rozhodol. Reakcie sú rôznorodé – chválospev o grandióznom víťazstve koalície, ktorým sa obnovil právny štát, ale tiež slová o správnosti opozičného odporu, vďaka ktorému to nie je také zlé, ako malo byť.

Jaroslav Spišiak: Nevyhrala koalícia, ale organizovaný zločin SITA/Viktor Zamborský 3. júl 2024, Košice: Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan informuje o rozhodnutí pléna ÚS k novele Trestného zákona.

počúvam, že opozičná politika je najslabšia, aká tu kedy bola. Tieto hlasy zaznievajú z prostredia, ktoré malo možnosť podopretú ústavnou väčšinou budovať právny štát, no doviedli Smer až k víťazstvu vo voľbách.

Prečítal som si všetky vyjadrenia, pozrel všetky tlačovky. V krátkom videu Progresívneho Slovenska som povedal, čo je najdôležitejšie si uvedomiť, ale o tom až neskôr. Takmer všetky vyjadrenia sú také, ako keby sa jednalo o športové zápolenie. Dokonca sa raz uvádza aj skóre 100:0. Politika síce nie je šport, ale pokúsim sa teda prirovnať bitku o trestné kódexy k hokejovému zápasu. Možno to pomôže ozrejmiť situáciu aj ľuďom, ktorí nemôžu pochopiť a zmieriť sa s tým, ako to dopadlo. 

Hrali sme čosi ako hokejový zápas – a to tak, že jedno mužstvo (koalícia) hralo v plnom počte a druhé mužstvo (opozícia) len so štyrmi hráčmi. Také sú pravidlá, mužstvo, ktoré má viac fanúšikov, môže hrať v prevahe. V takomto zápase je pre opozíciu nemožné vyhrať, lebo celý čas hráte v oslabení. Navyše, kompletné mužstvo často nehrá podľa pravidiel, alebo si ich počas hry mení tak, aby vyhralo. Môžete sa síce snažiť, ale vyhrať nemôžete. Nakoniec hlavný rozhodca neuznal štyri góly koalície. Tiež povedal, že nehrala podľa pravidiel, ale to vraj nebolo na zrušenie zápasu, lebo to si mohla dovoliť, keďže má viac fanúšikov a tým sa takáto hra páči. Takže zaslúži si koalícia ódy na víťazstvo? 

Hrala v početnej prevahe, menila a nakoniec nedodržiavala pravidlá. Samozrejme, že formálne vyhrala, ale s hanbou a vôbec nie tak, ako chcela.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite