Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koalícia aj opozícia odsudzujú atentát na Donalda Trumpa

.tasr .slovensko

Násilie podľa predsedu PS Michala Šimečku nemá mať miesto v demokratickej politike. Okrem neho na atentát reagovali aj slovenský premiér či minister vnútra.

Koalícia aj opozícia odsudzujú atentát na Donalda Trumpa SITA/AP Photo/Gene J. Puskar

politickí oponenti kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, štvú verejnosť natoľko, že niekto vezme zbraň. Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v reakcii na útok na Trumpa. 

„Politickí oponenti Donalda Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň. A teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, ukľudnenia a odpustenia,“ napísal premiér na sociálnej sieti.

Fico píše o scenári „ako cez kopirák“ a vo vyjadrení kritizuje aj niektoré slovenské médiá. Premiér bol 15. mája terčom atentátu, keď na neho vystrelil útočník Juraj C. na výjazdovom rokovaní vlády SR v Handlovej. Zo zranení sa premiér zotavuje, od júla sa postupne vracia do výkonu funkcie.

Násilie nemá mať miesto v demokratickej politike. Zdôraznil to predseda Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka v reakcii na atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

„Násilie v demokratickej politike nemá mať miesto. Voči nikomu, ani voči tým, ktorí sami šíria nenávisť. Nikto, ani Robert Fico či Donald Trump si nezaslúžia, aby na nich pre ich politické kroky a názory strieľali,“ uviedol v stanovisku PS Šimečka. Tieto incidenty treba podľa neho jednoznačne odsúdiť. „Zároveň však nesmú byť zámienkou na zneužitie moci, ani na boj proti základným hodnotám demokracie,“ doplnil.

Streľba na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa je ďalšou výstrahou pre demokraciu. Na sociálnej sieti to vyhlásil minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Odsúdil akékoľvek politicky motivované násilie na Slovensku i vo svete.

„Demokracia znamená, že politické rozhodnutia robia ľudia vo volebných miestnostiach, nie so zbraňami na uliciach. Predstava, že ak nedokážem politického oponenta poraziť v demokratickom volebnom súboji, tak ho fyzicky zlikvidujem je koniec demokracie a začiatok násilia, ktoré v minulosti neraz končilo občianskymi vojnami,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

Predseda KDH Milan Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete. Vyzýva na jej zastavenie. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Vyslovujem prosbu, aby sme sa vrátili k pokojnému hľadaniu spoločného dobra, kde má prevážiť sila argumentov a nie zbraní a násilia. Prajem Donaldovi Trumpovi a ďalším zraneným skoré uzdravenie a úprimnú sústrasť pozostalým,“ napísal predseda kresťanských demokratov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite