Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NAKA odhalila skupinu,ktorá plánovala teroristický útok na Dúhovom Pride

.tasr .slovensko

Skupina vytvorila podľa polície na rôznych internetových platformách kanály a chatovacie skupiny, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruska.

NAKA odhalila skupinu,ktorá plánovala teroristický útok na Dúhovom Pride FACEBOOK/POLÍCIA SR

národná kriminálna agentúra (NAKA) odhalila v rámci boja proti terorizmu a extrémizmu nebezpečnú, rozrastajúcu sa skupinu. V rámci nej zaznamenala aj komunikáciu vo veci plánovania teroristického útoku na účastníkov festivalu Dúhový Pride. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ Roman Hájek.

Skupina vytvorila podľa polície na rôznych internetových platformách kanály a chatovacie skupiny, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruska. „Tieto kanály slúžili na šírenie neonacistickej symboliky, nenávistných prejavov a podnecovanie k násiliu alebo teroristickým útokom. Cieľom útokov mali byť najmä príslušníci rôznych menšín, ako sú moslimovia, židia, migranti alebo osoby z LGBTI+ komunity,“ uviedol Hájek.

Pre plánovanie teroristického útoku na Dúhovom Pride došlo k policajnej spolupráci viacerých európskych krajín a USA v rámci Europolu. Na základe tejto koordinovanej činnosti vykonali v poslednom týždni niekoľko zásahov v rôznych európskych krajinách vrátane Slovenska. "Zadržali sme podozrivé osoby a vykonali domové prehliadky. Naše kroky smerovali k rozloženiu celej skupiny," skonštatovala polícia.

Deklaruje, že počas celého priebehu 14. ročníka Dúhového Prideu v sobotu (20. 7.) v Bratislave zvýši svoju činnosť. Akékoľvek pokusy o napadnutie účastníkov bude podľa vlastných slov monitorovať a prísne postihovať. PZ zároveň vyzýva všetkých občanov na spoluprácu a dodržiavanie pokynov počas konania festivalu. „Bezpečnosť všetkých účastníkov je našou najvyššou prioritou,“ dodal Hájek.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite