Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudovít Ódor bude podpredsedom Výboru pre hospodárske a menové veci, Lucia Yar bude podpredsedníčkou Výboru pre rozpočet v EP

.tasr .slovensko

Europoslanci si vo výbore volili počas ustanovujúcej schôdze výboru EP svoje predsedníctvo, ktoré sa skladá z predsedu a štyroch podpredsedov.

Ľudovít Ódor bude podpredsedom Výboru pre hospodárske a menové veci, Lucia Yar bude podpredsedníčkou Výboru pre rozpočet v EP SITA/Milan Illík

funkciu budú zastávať dva a pol roka, následne môžu byť znovuzvolení. Ódora zvolili aklamačne, bez protikandidáta.

Vo Výbore pre hospodárske a menové veci pôsobí 60 europoslancov. O zložení a počte členov rozhodli európski zákonodarcovia počas ustanovujúcej schôdze v Štrasburgu predošlý týždeň.

ECON je jedným z 20 stálych výborov EP a je zodpovedný za reguláciu finančných služieb, voľný pohyb kapitálu a platieb, daňové politiky a politiky hospodárskej súťaže, dohľad nad Európskou centrálnou bankou (ECB) a medzinárodným finančným systémom.

Výbory vypracúvajú, menia a prijímajú legislatívne návrhy a iniciatívne správy. Zvažujú návrhy Európskej komisie a Rady EÚ a v prípade potreby vypracúvajú správy, ktoré sa predkladajú plénu. Budú taktiež zohrávať kľúčovú úlohu pri nadchádzajúcich vypočutiach dezignovaných eurokomisárov. Prácu výborov koordinuje Konferencia predsedov výborov.

Ľudovít Ódor je aj členom v Podvýbore pre daňové veci (FISC) a náhradníkom vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO).

Z 39 hlasov získala Lucia Yar 28, potrebných bolo 21. Zvolenie do tejto funkcie nadväzuje na jej pondelkové zvolenie na koordinátorku tohto výboru za frakciu Obnovme Európu.

„Kumuláciou týchto dvoch funkcií v tomto vplyvnom výbore budem mať priamy a výrazný dosah na formovanie politík a pozícií k európskemu rozpočtu. Len pre lepšiu predstavivosť, pre tento rok sú záväzky rozpočtu EÚ na úrovni 190 miliárd eur a príjmy presahujú 142 miliárd eur. Cítim preto veľkú zodpovednosť,“ uviedla pre TASR Lucia Yar.

Ako dodala, chce presadiť viac priamych peňazí do regiónov, ale aj lepšie zabezpečenie obrany Európy a Slovenska, či podporu žien.

Do agendy výboru BUDG spadá aj Plán obnovy či Mechanizmus podmienenosti eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu, ktoré sú pre Slovensko kľúčové. "Mojimi partnermi preto budú prirodzene eurokomisári a eurokomisárky, predsedajúca krajina v Rade EÚ, členské krajiny a všetky ostatné inštitúcie Únie, ktoré sa rovnako spolupodieľajú na EÚ rozpočte. Teším sa na túto prácu," povedala Yar po zvolení.

Celkovo pôsobí vo Výbore pre rozpočet 40 europoslancov. O jeho zložení a počte členov rozhodli európski zákonodarcovia počas ustanovujúcej schôdze v Štrasburgu predošlý týždeň.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite