Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska komisia adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Odporúčania pre Slovensko pritom nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec

Európska komisia adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/AP Photo/Omar Havana

európska komisia vydala v stredu sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách EÚ.

Európska komisia vyjadrila v správe obavy z toho, že Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých by mohli verejné vyhlásenia vlády a politikov ovplyvniť dôveru verejnosti v nezávislosť súdov.

Odporúčania EK pre Slovensko sa tak týkajú okrem iného nezávislosti členov Súdnej rady, pokiaľ ide o ich odvolanie, či dodržiavania záruk pre prípady, keď sudcovia musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin „ohýbania práva“ v súvislosti so svojimi súdnymi rozhodnutiami. 

EK odporúča Slovensku predložiť tiež legislatívne návrhy na reguláciu lobingu a posilnenie právnych predpisov o konfliktoch záujmov a majetkových priznaniach. Slovensko v týchto oblastiach totiž vlani podľa EK nedosiahlo nijaký pokrok.

EK v správe ďalej vyjadruje obavy nad právomocou generálneho prokuratúra zrušiť rozhodnutie nižších prokurátorov. V tejto súvislosti tiež upozornila na zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ku ktorému prišlo aj napriek obavám, ktoré vzniesla. EK vyjadrila obavy z toho, že by zrušenie prokuratúry mohlo mať dopad na prešetrované prípady a mohlo by ohroziť efektívnosť a nezávislosť ich súdneho stíhania.

Podľa EK tiež môžu reformy v rámci trestného práva v niektorých členských krajinách podkopávať boj proti korupcii. Poukázala pritom aj na takúto reformu na Slovensku v súvislosti so znížením trestov za korupciu a s ňou spojené zločiny. Boj s korupciou pritom podľa nej môže na Slovensku oslabiť aj zrušenie Špeciálnej prokuratúry. 

Komisia vo výročnej správe Slovensku odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie na vysokej úrovni vrátane predchádzania zbytočných zásahov v týchto prípadoch a obmedzenia využívania právomocí generálneho prokurátora zrušiť konečné rozhodnutia týkajúce sa ich vyšetrovania a stíhania. 

Slovensko naopak podľa EK dosiahlo istý pokrok pri zlepšovaní fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov. Napriek tomu však eurokomisia SR odporučila, aby v tomto procese dosiahla ďalšie pokroky a posilnila tiež pravidlá a mechanizmy na podporu nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií.

EK si všíma aj zákon o zrušení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a zriadení Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Upozorňuje, že zákon vzbudzuje obavy z nezávislosti tohto verejného vysielateľa v budúcnosti. 

Posledným odporúčaním EK je zabezpečiť účinné verejné konzultácie a zapojenie zainteresovaných strán do procesu tvorby právnych predpisov. Slovensko totiž vlani v tejto oblasti podľa nej nedosiahlo nijaký pokrok.        

vysvetlenie Eugena Kordu

Tomu, kto si pozorne prečíta sedem odporúčaní Európskej komisie pre Slovensko v oblasti právneho štátu, teda jednoducho povedané odporúčaní pre túto vládu, musí byť celkom jasné, že Robertovi Ficovi a jeho koaličným partnerom nemôže ani napadnúť ich akceptovať a už vôbec nie realizovať. Ak by tak urobili, tak by si rovno mohli baliť vládne kufre, a podaktorí si aj chystať príručnú batožinu a zubné kefky na dlhšie pobyty v našich nápravno-výchovných zariadeniach. Takže je úplne jasné, že odporúčania v žiadnom prípade neuvedú do života, ako sa hovorí, nepadnú na úrodnú pôdu. Budú však čeliť problému, ako sa z toho všetkého vykrútiť a neprísť pri tom o milióny eur. Lebo práve to Slovensku, vlastne nám občanom, hrozí. Je však vysoko pravdepodobné, že radšej oželejú nejaké tie milióniky z EÚ a radšej budú na slobode rozkrádať peniažky z nášho rozpočtu.Veď prečo by to aj nerobili, keď prieskumy verejnej mienky ukazujú, že nie bezvýznamnej časti občanov tohto štátu je jedno, že nefungujú nemocnice, že zlodeji môžu vďaka novele Trestného zákona pokojne a opakovane kradnúť, že tisíce mladých talentovaných ľudí uteká do zahraničia, že premiér z chorvátskej spálne cez jeho milovaný „fejsbúk“ namiesto lásky šíri nenávisť a minister Taraba blúzni o znárodnení hradu Devín. Dovtedy, dokedy toto všetko nebude prekážať slovenským voličom, môže Európska komisia vypisovať podobné odporúčania každý deň. Nič sa nestane.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite