Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Účastníci pochodu Vrba-Wetzler v sobotu absolvujú záverečný úsek

.tasr .slovensko

Po príchode do Žiliny sa stretnú v pamätnej izbe Wetzlera a Vrbu, kde spísali ich správu.

Účastníci pochodu Vrba-Wetzler v sobotu absolvujú záverečný úsek holocaustresearchproject.org

záverečný, sobotňajší úsek tohtoročného pochodu Vrba-Wetzler Memoriál jeho účastníci absolvujú prevažne vlakom. Po príchode do Žiliny sa stretnú v pamätnej izbe Wetzlera a Vrbu, kde spísali ich správu. TASR o tom informovala Karin Vik z organizačného tímu podujatia.

„V sobotu ráno sa účastníci presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde sa uskutoční spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu, vytvorenom slovenským sochárom Ferom Guldanom. V obci Skalité sa spoločne vydáme po náučnej trase venovanej Ondrejovi Čaneckému, ktorý Wetzlera a Vrbu na ich úteku pred prechodom hraníc prichýlil a poskytol pomoc,“ priblížila Vik.

Dodala, že vo večerných hodinách sa v synagóge v Žiline uskutoční stretnutie pre verejnosť. Súčasťou večera bude koncert židovskej hudby.

Pochod kopíruje zhruba 122 kilometrov dlhú trasu úteku dvoch slovenských židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfréda Wetzlera, po ktorej v apríli 1944 ušli z vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na Slovensko, do obce Skalité. Neskôr pokračovali vlakom do Žiliny. Účastníci pochodu putujú od pondelka (22. 7.) z väčšej časti po území Poľska smerom k hranici so Slovenskom. Trasa pochodu sa opiera o opisy úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite