Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prieskum ukazuje, že veľká časť voličov Smeru-SD a SNS verí, že v Rusku je blahobyt – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.sita .martin Mojžiš .slovensko

Prieskum bol realizovaný od 14. do 27. júla na vzorke 1 792 respondentov.

Prieskum ukazuje, že veľká časť voličov Smeru-SD a SNS verí, že v Rusku je blahobyt – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veľká časť voličov strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a Slovenskej národnej strany (SNS) verí, že v Rusku je „blahobyt“. V skutočnosti však Ruská centrálna banka pred niekoľkými dňami zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 18 percent a priemerné mzdy majú v Rusku o tretinu nižšie ako na Slovensku. Na Rusko bolo taktiež pre jeho rozpútanie vojnového konfliktu na Ukrajine uvalených niekoľko stupňov sankcií od Európskej únie, prepadáva sa tam obchod a viaceré firmy odtiaľ odišli. Okolo 31 percent respondentov súhlasí s tvrdením, že západné médiá a vlády klamú verejnosti o tom, že v Rusku je bieda a naň uvalené sankcie fungujú. Myslia si, že opak je pravdou, pretože v Rusku panuje blahobyt. Vyplýva to z prieskumu Denníka N, ktorý bol realizovaný v spolupráci s prieskumnou agentúrou Ipsos a organizáciou CEDMO. 

Spomínanému výroku, že v Rusku je „blahobyt“, verí až 46,5 percenta voličov Smeru-SD, 45 percent priaznivcov SNS a 41 percent voličov hnutia Republika. U respondentov, ktorí volili stranu Hlas - sociálna demokracia, je dôvera v spomínaný výrok nižšia, pohybuje sa na úrovni 24 percent. Nižšie čísla je možné badať u voličov opozičných strán, avšak u voličov hnutia Slovensko a Kresťanskodemokratického hnutia namerali v prieskume dôveru vo výrok u asi 20 percent opýtaných. S výrokom súčasne súhlasia viac respondenti s nižším než maturitným vzdelaním, najmenej s ním súhlasia najmladší voliči. Nedôveru voči výroku vyjadrili viac ženy ako muži.

vysvetlenie Martina Mojžiša

Pri uvažovaní o výsledkoch tohto prieskumu si treba v prvom rade uvedomiť, že v Rusku je blahobyt. Naozaj tam je, akurát, že nie všade. Ale v Moskve je a je to úplne prirodzené. Keď väčšina užívateľov konečných výhod žije v hlavnom meste obrovskej krajiny s veľkým nerastným bohatstvom, potom je v tom meste tak veľa peňazí, že vysoký plat tam má nakoniec aj upratovačka. 

Ak teda voličom Smeru a spol. ukazujú ich obľúbené internetové kanály práve Moskvu, nedá sa ich názorom príliš čudovať. Na druhej strane, podozrievať väčšinu voličov Smeru z tvorby názorov na základe nejakých faktov, je asi trochu prehnané. Ich argumenty znejú skôr nejako takto: veď predsa už Ilja Muromec a ostatní bohatieri žili v blahobyte a odvtedy sa to vďaka vedecko-technickej revolúcii už len zlepšilo. A v mnohých prípadoch neznejú argumenty ani len takto, jednoducho niet ich.

Tak veru, máme veľa spoluobčanov s volebným právom, ktorí veria len tak – čistou, úvahami nepoškvrnenou vierou. Tento prieskum to nijako presvedčivo nedokumentuje (pretože, ešte raz, v Rusku na niektorých miestach blahobyt je), ale je to tak. A je to problém. Ale veď to už sme vedeli.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite