Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šmyhaľ: Sankcie pre Lukoil nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska

.tasr .slovensko

Budapešť a Bratislava vyzvali Európsku komisiu (EK), aby začala s Kyjevom konzultácie z dôvodu pozastavenia tranzitu ruskej ropy zo strany Ukrajiny.

Šmyhaľ: Sankcie pre Lukoil nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska SITA/AP Photo/Gaetano Adriano Pulvirenti)

ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu vyhlásil, že sankcie Kyjeva zakazujúce tranzit ropy ruského producenta Lukoil nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska. TASR informuje na základe agentúry Reuters.

Vo vyhlásení na sieti Telegram napísal, že zrušenie sankcií nie je predmetom diskusie. Dodal, že Kyjev má od Európskej únie v tomto rozhodnutí „úplné pochopenie.“

Ukrajina v stredu 17. júla ukončila tranzit ropy ruskej spoločnosti Lukoil cez svoje územie do Maďarska a na Slovensko, pretože Kyjev zaradil túto spoločnosť na svoj sankčný zoznam. 

Ropu z Ruska do týchto dvoch krajín dodáva ropovod Družba, prechádzajúci cez Ukrajinu. Budapešť a Bratislava vyzvali Európsku komisiu (EK), aby začala s Kyjevom konzultácie z dôvodu pozastavenia tranzitu ruskej ropy zo strany Ukrajiny.

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa slovenského úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá, pretože náhradné zdroje ropy sú drahšie a nemusia technologicky vyhovovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite