Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generálna prokuratúra: Žilinka pozastavil výkon funkcie trestne stíhanému prokurátorovi — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Michal Š. je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa

Generálna prokuratúra: Žilinka pozastavil výkon funkcie trestne stíhanému prokurátorovi — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Branislav Bibel

generálny prokurátor Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Generálnej prokuratúry (GP) SR Michalovi Š., ktorý je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. TASR o tom informovala hovorkyňa GP Zuzana Drobová. 

Ako hovorkyňa ozrejmila, rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora je výlučne rozhodnutím vo veci služobného pomeru prokurátora a žiadnym spôsobom neprejudikuje výsledok trestného konania vedeného proti prokurátorovi. „Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora,“ vysvetlila. 

GP zároveň poukázala na to, že aktuálne je vedené trestné stíhanie pre úmyselné trestné činy proti piatim prokurátorom, pričom všetci z nich majú dočasne pozastavený výkon funkcie.

Michala Š. obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby zo zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvineniu čelia aj ďalšie tri osoby v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA. V prípade preukázania viny im môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. 

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Generálny prokurátor robí všetko pre to, aby sa vysokopostavení politici a vplyvní oligarchovia nedostali pred spravodlivý súd, ktorý by rozhodol o ich vine či nevine. Maroš Žilinka sa do dejín slovenskej justície zapíše ako jeden z najposlušnejších vykonávateľov prianí politikov a potencionálnych zločincov.

Jeho pôsobenie v tejto vysokej funkcii sa vyznačuje cieľavedomým úsilím o zničenie právneho štátu. Hlavnou otázkou teraz je, či to robí dobrovoľne alebo z donútenia. A ešte jeden malý odkaz pre politikov bývalej vládnej koalície: toto je dôsledok vašej neschopnosti a neochoty zmeniť tento sovietsky model prokuratúry na demokraticky fungujúcu inštitúciu, ktorá by nesústreďovala takú obrovskú moc v rukách jedného muža.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite