Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za hranicou dezinformácií: Noviny Matice slovenskej propagujú krajnú pravicu

.martin Hodás .slovensko

Matica slovenská sa nás snaží presvedčiť, že je stále relevantnou inštitúciou. Ale takto?

Za hranicou dezinformácií: Noviny Matice slovenskej propagujú krajnú pravicu SITA/Milan Illí­k

viete o tom, že Matica slovenská vydáva vlastný dvojtýždenník? Volá sa Slovenské národné noviny a inštitúcia sa chváli tým, že ich založil Ľudovít Štúr ešte 1. augusta 1845, teda 18 rokov pred tým, ako 4. augusta (áno, včera mala „narodeniny“ – zabudli ste zagratulovať) 1863 vznikla samotná Matica.

Úloha Matice a jej potrebnosti v dnešnej spoločnosti je vec na dlhú diskusiu. Ja sa však chcem povenovať len tomu, čo dnes šíria SNN, a teda Matica slovenská na sociálnych sieťach. 

Okrem iného ide o vyjadrenia vládnych politikov, najmä z SNS, či o dezinformácie. Aj Matica napríklad naskočila na vlnu lynču proti alžírskej boxerke Imán Chalífovej, keď ju SNN nazvali „transgenderovou ženou“ alebo v zátvorke mužom.

stačí sa hrať na národovca

Problémový obsah SNN však siaha za kalné vody rieky dezinformácií – až do hnedej žumpy neonacizmu. Slovenské národné noviny totiž dávajú priestor aj odídencom z Kotlebovej nazi partičky ĽSNS, teda krajne-pravicovému hnutiu Republika. 

Príklad sme mohli vidieť 2. augusta v Martine, kde v priestoroch Matice slovenskej odhaľovali bustu Anny Jurkovičovej-Hurbanovej, manželky Jozefa Miloslava Hurbana, našej prvej ochotníckej herečky a podporovateľky šírenia národného povedomia.

SNN pri tejto príležitosť, okrem iných, nakrútili video s predsedom Republiky Milanom Uhríkom. Tak ako Slovenská národná strana sa totiž aj Republika dlhodobo vezie na vlne národovectva, na ktorom má založený svoj imidž. A Matica slovenská ju v tom nekriticky podporuje. 

V predmetnom videu dokonca nechala Uhríka zopakovať ten istý dezinformačný naratív, ktorý sama len pár hodín predtým šírila. Citujem z videa:

„Ja som nesmierne rád, že Matica slovenská si našla čas, finančné prostriedky, ale najmä ochotu odhaliť bustu Aničke Jurkovičovej-Hurbanovej, spomenúť si na jej pamiatku a pripomenúť ju celému Slovensku, pretože práve toto je typ ženy, ktorú treba dávať za vzor slovenským ženám, ale aj celému slovenskému národu. Najmä v kontexte veľmi pochybných vzorov, ktoré sa dnes aj medzi ženskou časťou populácie dávajú do popredia ako údajne nasledovaniahodné vzory. Vidíme to napríklad aj na olympijských hrách, kde medzi ženskými disciplínami zápasia chlapi prezlečení za ženy.“

Čo by asi Matici slovenskej povedala na takéto reči Jurkovičová-Hurbanová, ktorá bola známa ako emancipovaná národovkyňa bojujúca proti spoločenským predsudkom?

neľahká úloha

Nešlo pritom o ojedinelý prešľap. Uhríkovi dávala priestor pre jeho národovecké vyjadrenia v minulosti.

O cieľovke SNN tiež niečo hovorí fakt, že ich instagramový profil (druhá najväčšia sociálna sieť na Slovensku) Matica založila až po tom, čo im založila kanál na minoritnom Telegrame, kde sa šíri primárne dezinformačný obsah.

Matica slovenská sa nás môže dlhodobo snažiť presvedčiť o tom, že je inštitúciou relevantnou aj v 21. storočí. Ale takýmto spôsobom sa jej to zrejme nepodarí...

Autor je administrátorom projektu Na druhom brehu • Slovensko & dezinformácie

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite