Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Progresívne Slovensko vyzvalo ministra Tarabu na odvolanie štátneho tajomníka Kuffu

.sita .slovensko

Slovenská inšpekcia životného prostredia 6. augusta 2024 v súvislosti s medializovaným letom vrtuľníka nad územím NP Malá Fatra zistila porušenie zákona o ochrane prírody a krajiny.

Progresívne Slovensko vyzvalo ministra Tarabu na odvolanie štátneho tajomníka Kuffu SITA/Milan Illík

slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) potvrdila to, čo sme tvrdili od začiatku. Prelet vrtuľníka so štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia SR Filipom Kuffom ponad Národný park (NP) Malú Fatru nebol v súlade so zákonom. Uviedla Tamara Stohlová z Progresívneho Slovenska a podpredsedníčka výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. „V parlamente sme kvôli tomu už v apríli zvolávali mimoriadny výbor, kde sme Filipovi Kuffovi vytvorili priestor, aby okolnosti svojho letu vysvetlil, no dočkali sme sa len zatĺkania a výhovoriek. Následne sme ho preto pre zjavné porušenie zákona o ochrane prírody vyzývali na odstúpenie, a ministra Tomáša Tarabu na jeho odvolanie. Obaja vtedy odmietli prijať zodpovednosť. Dnes porušenie zákona potvrdila nezávislá autorita. Filip Kuffa dávno nemá na poste štátneho tajomníka čo robiť a vyzývame ministra Tarabu, aby to napravil,“ zdôraznila Stohlová.

Pilot nedodržal zákonom požadovanú výšku na území v piatom stupni ochrany, a to bez potrebného súhlasu orgánu ochrany prírody. Informovala o tom agentúru SITA SIŽP. „Nakoľko predmetný skutok vykazuje znaky priestupku na úseku ochrany prírody a krajiny, Inšpektorát životného prostredia Žilina vec prejedná v samostatnom priestupkovom konaní. Vzhľadom k dôvodnému podozreniu, že týmto skutkom mohlo dôjsť aj k porušeniu predpisov na úseku civilného letectva, podal Inšpektorát životného prostredia v Žiline opakovane podnet Dopravnému úradu ako príslušnému orgánu štátnej správy, na vykonanie štátneho odborného dozoru v civilnom letectve, ten sa však vecou ale odmietol zaoberať,“ uviedla v správe SIŽP.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite