Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umelci spustili novú petíciu na okamžité odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry

.sita .slovensko

Iniciátori petície ministerke vyčítajú jej slovník, ktorý podľa nich „nápadne pripomína slovník neonacistov“, napádanie slobody umeleckého prejavu, toxické pôsobenie, insitné predstavy o fungovaní rezortu a personálne rošády bez uvedenie dôvodu.

Umelci spustili novú petíciu na okamžité odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry SITA/Milan Illík

umelci spustili novú petíciu na okamžité odvolanie Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) z postu ministerky kultúry. Petícia nesie názov Na obranu kultúry. Jej iniciátori - výtvarník Martin Šútovec, herci Zuzana Fialová a Richard Stanke i spisovateľ Michal Hvorecký, tvrdia, že Šimkovičová nikdy nechápala a ani dodnes nepochopila, čo je úlohou jej ministerstva. Dodávajú, že úlohou nie je ničenie rezortu či šikanovanie ľudí z kultúrnej a umeleckej komunity, no jeho zveľaďovanie i vytváranie priaznivej atmosféry a podmienok pre slobodnú a tvorivú kultúrnu prevádzku.

„Za takmer rok vo funkcii nedokázala ponúknuť nič iné ako deštrukciu zvereného rezortu. Svoju nekompetentnosť a absolútny nedostatok rešpektu v umeleckej obci sa od začiatku svojho pôsobenia usiluje prekryť len šikanovaním, dehonestáciou a prenasledovaním pracovníkov v oblasti kultúry. Vedie otvorenú vojnu nielen voči svojim kritikom, ale aj proti odborníkom, ktorí robia svoju prácu najlepšie ako vedia. Ministerkina minimálna znalosť rezortu a politické ovládnutie verejnoprávnych fondov podporujúcich kultúru smeruje k tomu, že ich činnosť bude ochromená. Vážne je ohrozená aj obnova a ochrana kultúrnych pamiatok,“ uvádzajú umelci v petícii. Na činnosti organizácií v pôsobnosti rezortu kultúry sa podľa nich začínajú negatívne podpisovať personálne čistky a Šimkovičovej „neskrývaný odpor“ voči transparentným výberovým konaniam.

Iniciátori petície ministerke vyčítajú jej slovník, ktorý podľa nich „nápadne pripomína slovník neonacistov“, napádanie slobody umeleckého prejavu, toxické pôsobenie, insitné predstavy o fungovaní rezortu, programové ochromovanie vitality slovenskej kultúry, neschopnosť odborného a vecného dialógu o potrebách i problémoch ministerstva kultúry a personálne rošády bez uvedenie dôvodu. Toto všetko iniciátorov „vedie k pevnému presvedčeniu, že ministerstvo kultúry nemôže viesť tak ostentatívne nekultúrna a nekompetentná ministerka. Sme presvedčení, že Slovensko má na viac“.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite