Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Susko podal dovolanie v prípade Kováčika a nariadil prerušiť výkon trestu — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Kováčika v stredu popoludní prepustili z väzenia na slobodu.

Susko podal dovolanie v prípade Kováčika a nariadil prerušiť výkon trestu — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Milan Illík

minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Minister o tom informoval vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Kováčika v stredu popoludní prepustili z väzenia na slobodu.

Minister podal dovolanie na základe podnetu obhajcu, ktorý vyhodnotil ako opodstatnený. „Som presvedčený, že v prípade Dušana Kováčika pri zisťovaní skutkového stavu boli závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci,“ podotkol minister. Právoplatné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR z mája 2022 vychádza podľa Suska zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Kováčik je na slobode! Teda zatiaľ dočasnej, ale je jasné, že sa do väzenia už nevráti. Ani náramok mu nedali? A prečo by mali? Také ponižujúce, že „náramok“! 

Predpokladám, že mu dajú nejaký metál. Za mlčanie. Zaslúži si ho, veď on o svojich osloboditeľoch toho vie veľa a predsa mlčal. Nezlomil sa. To mu treba uznať. Ani sicílski mafiáni nedržali tajomstvá tak dokonale a vytrvalo ako on, bývalý prenasledovateľ zločincov, ktorý nechytil a neposlal do basy ani jedného, hoci mal skrine plné ich trestných spisov. 

Kováčikovo prepustenie na (vraj dočasnú) slobodu je najvýraznejším symbolom Ficovej pomsty. Zatiaľ sa mu darí a pokiaľ mu to občania dovolia, bude smelo pokračovať ďalej a doba, kedy vyjde z väznice aj Kočner, nebude až tak ďaleko.

 „Dovolanie, ako aj prerušenie či odloženie výkonu rozhodnutia sú štandardné inštitúty nášho právneho systému, ktoré ministrovi priznáva právny poriadok dlhé roky,“ podotkol Susko s tým, že Kováčikovi chce zabezpečiť jeho právo na spravodlivý súdny proces.

Najvyšší súd SR v máji 2022 právoplatne odsúdil Kováčika na osem rokov väzenia za prijatie úplatku a vyzradenie informácií zo spisov. Uložil mu aj peňažný trest vo výške 100.000 eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite