Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potrebujeme novú stredopravú stranu?

.martin Mojžiš .slovensko .politika

Bude Progresívne Slovensko v budúcnosti potrebovať silného, stabilného a spoľahlivého partnera napravo od stredu? Mnohí voliči sa zhodnú v (kladnej) odpovedi na túto otázku. Kto má byť týmto partnerom? Tam už je to s tou zhodou trochu horšie.

Potrebujeme novú stredopravú stranu? BORIS NÉMETH 30. september 2023, Bratislava: Predseda PS Michal Šimečka počas volebnej noci. Na zostavenie vlády by PS potrebovalo ďalšieho rovnocenného partnera.

čo máme na mysli, keď hovoríme o stredopravej strane? Bez veľkého teoretizovania budeme v tomto texte za takú považovať stranu ekonomicky liberálnejšiu a politicky konzervatívnejšiu ako PS (to myslíme pod tou pravicovosťou), ktorá by však nemala nijaké problémy vytvoriť s PS spoľahlivú koalíciu (to myslíme pod tou stredovosťou). Základnou otázkou je, či na Slovensku existuje pre takúto stranu dostatočne široká voličská základňa. Prieskumy verejnej mienky aj volebné výsledky opakovane ukazujú, že záujem voličov by aj bol. Problém je, že nie je tá strana. Dopyt zjavne existuje, ale nikto naň nereaguje adekvátnou ponukou.

A nie sú tou ponukou súčasné opozičné parlamentné strany KDH a SaS? (Poznámka bokom: čitatelia, ktorým popri uvedených dvoch stranách chýba ešte OĽaNO, čítajú nesprávny článok.) Nuž, bohužiaľ nie. Obidvom týmto stranám chýba podstatná vlastnosť spomínaná v úvode – sila. A nielen to, chýba im aj perspektíva sily. Časť voličov si síce myslí, že práve jedna z týchto dvoch strán by mohla slúžiť ako akési prirodzené kondenzačné jadro pre vznik silnej a stabilnej stredopravej strany, ale to je podľa všetkého, čo o týchto stranách vieme, dosť nerealistická predstava. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite